
Existuje mnoho potravin a nápojů, které lékaři doporučují na vysoký cholesterol. Abyste ho dokázali snížit bez léků, musíte k tomu samozřejmě připojit také fyzickou aktivitu, dost spánku a správnou stravu. Jeden konkrétní nápoj vám s tím také pomůže, když ho budete pít každý den. Jde o obyčejné kakao! Tento dětský nápoj vás nejen vrátí do vzpomínek, ale také posílí vaše zdraví. Jak?
Kakao efektivně snižuje vysokých cholesterol
Vědci provedli studii s 42 účastníky. Zapojili se do ní muži i ženy všech věkových kategorií s vysokým rizikem kardiovaskulárních onemocnění. Vědci jim dávali každý den po dobu jednoho měsíce kakao. Před i po výzkumu jim vzali krev a zkoumali mnoho prvků, včetně cholesterolu. Po ukončení studie došli k zajímavým závěrům.
Kakao dokázalo u všech jedinců snížit hladinu LDL (špatného) cholesterolu. Pokud chcete snížit cholesterol bez použití léků, měli byste sáhnout po nezpracovaném kakau. Vyhněte se práškovému produktu, protože obsahuje mnoho nasycených mastných kyselin, které pro váš metabolismus a cholesterol nebudou mít příznivé účinky.

Zdroj obrázku: Freepik
Riziko cukrovky můžete snížit díky oblíbenému nápoji
Kakao vám nepomůže jen s cholesterolem, ale také s cukrovkou. Nebude ji sice léčit, ale sníží riziko jejího vzniku. Přítomnost flavanolů v nezpracovaném kakau pozitivně ovlivňuje metabolismus glukózy v těle. Navíc dokážou snížit hladinu oxidačního stresu, což je důležité pro hubnutí. Jestli chcete shodit pár kilo, měli byste pít pravidelně kakao.
Jak si doma připravit vynikající kakao?
Na výrobu lahodného nápoje potřebujete 40 gramů přírodního kakaa a 500 ml horkého mléka. Můžete použít kravské, ale také rostlinné varianty mléka. Vynikající bude kokosový, ovesný, mandlový nebo rýžový nápoj, který dodá kakau jedinečnou chuť. Navíc si můžete každý den udělat jinou variantu, aby vám kakao chutnalo den za dnem. Přejeme dobrou chuť!
Zdroj: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21550218/, https://www.medicalnewstoday.com/articles/benefits-of-cocoa-powder, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11684527/, https://diabetesjournals.org/care/article-abstract/46/12/2278/153696/Cocoa-Extract-Supplementation-and-Risk-of-Type-2?redirectedFrom=fulltext, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33722594/