Květák podpoří hubnutí, cenný je také pro srdce

Tato zelenina má velkou skupinu fanoušků. Je chutná a zároveň plná mnoha výživových hodnot. Ne každý si ale může vychutnat jeho chuť. Dozvíte se také odpovědi na otázku, jak květák vařit, aby vám z něj nezapáchala celá kuchyně.

Pokladna výživových složek

Květák má nízký obsah kalorií a obsahuje značné množství vlákniny, takže je dobrou volbou pro diabetiky a ty, kteří chtějí zhubnout. Má nízký glykemický index, který je v diabetické stravě mimořádně důležitým parametrem. Květák ovlivňuje minerály rozhodující pro správný průběh životních procesů.

Doporučený článek:  Mravenci nesnesou specifické pachy. Vyhnat je z domova lze i úklidem

V čele s draslíkem je důležitý pro srdce. Vápník posiluje kosti a hořčík hraje důležitou roli v metabolických procesech a nervovém vedení. Květák obsahuje jód, potřebný pro zdraví štítné žlázy, jakož i zinek, měď a fluor, který je důležitý pro imunitu. V květáku najdeme množství vitamínu B, který určuje optimální fungování nervového systému.

Zdroj obrázku: Freepik

Květák pro kardiovaskulární zdraví

Díky obsahu glukorafaninu ovlivňuje pravidelná konzumace květáku stav krevních cév a zlepšuje krevní oběh. Květák chrání před aterosklerózou a hypertenzí. Květák je však těžko stravitelný, proto je lepší ho nekonzumovat večer. Způsobuje plynatost, a proto se nedoporučuje pro podrážděná střeva a těhotným ženám, zejména ve třetím trimestru, kdy je plod již velký. Chcete-li omezit plynotvorné vlastnosti květáku, stojí za to podávat ho s kmínem nebo koprem.

Doporučený článek:  Párky přijdou k chuti jako rychlá večeře. Připravit je můžeme několika způsoby

Pokud nechcete, aby se z vařícího květáku šířil nepříjemný zápach, stačí přidat do vody, ve které květák vaříte, čajovou lžičku jedlé sody nebo půl sklenice mléka. Žádný z produktů neovlivní chuť zeleniny. Tato zelenina se dá úspěšně dusit, péct a grilovat. V každé variantě chutná trochu jinak. Stojí za to otestovat všechny z nich, abyste si vybrali tu nejchutnější verzi pro vás.

Zdroj: https://www.britannica.com/plant/cauliflower, https://citeseerx.ist.psu.edu/document?repid=rep1&type=pdf&doi=f18f6c674299635a4e5146852324be9e62e9c898, https://www.webmd.com/diet/health-benefits-b-complex, https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-cauliflower, https://oursaltykitchen.com/how-to-cook-cauliflower/