Mikrovlnky usnadňují běžný život už desítky let. Mnozí se přesto obávají je používat

Dnes je mikrovlnná trouba běžným spotřebičem v domácnosti a vlastní ji téměř každý. Během poslední dekády se stala nepostradatelným zařízením pro ohřev jídla. Má spoustu výhod, ale ukazuje se také, že má i několik negativ. Jaká to jsou a vyplatí se pořídit si mikrovlnnou troubu?

Jak mikrovlnná trouba funguje?

V mikrovlnné troubě je magnetron, což je zařízení produkující elektromagnetické záření o frekvenci kolem 2,4 GHz. Elektromagnetické záření způsobuje pohyb molekul vody v ohřívaném pokrmu a nárazy do sousedních molekul vody způsobují vznik tepla. Elektromagnetické záření proniká do hloubky asi 2,5 cm, což nezajistí rovnoměrný ohřev pokrmu. Řešením je otočný talíř umístěný v mikrovlnce, díky kterému se nám jídlo ohřeje celé.

Doporučený článek:  Maggi dieta zažívá boom. Hlavní roli hrají vejce, zhubnout lze až 25 kilo!

Výhody používání mikrovlnky…

Obrovskou výhodou je rychlost ohřevu, jídla, nebo dokonce vaření jídla. Mikrovlnná trouba má navíc mnohem více funkcí, jako je rozmrazování, předehřívání a některé mají i možnost grilování. Mikrovlnka už není žádnou novinkou a jedná se o poměrně levné zařízení. Její cena se odvíjí hlavně od pokročilosti funkcí. Za zmínku také stojí, že se jedná o celkem malé zařízení a vejde se prakticky do každé kuchyně. V porovnání s ohřevem jídla na sporáku či v troubě je mikrovlnka podstatně rychlejší a levnější způsob ohřevu jídla.

Doporučený článek:  Těmto čtyřem znamením zvěrokruhu se žádná nemoc nevyhne. Naše zdraví visí ve hvězdách
Zdroj obrázku: Freepik

… a nevýhody

Odpůrci mikrovlnek často argumentují tím, že elektromagnetické záření přispívá ke ztrátě živin a vitamínů v ohřívaném jídle. Avšak to se děje i během vaření, pečení a smažení a ve větší míře než v mikrovlnné troubě.

Hlavní nevýhodou je, že mikrovlnná trouba ovlivňuje chuť pokrmu. Rozhodně se chuť liší od pokrmu ohřátého v troubě nebo na sporáku. Navíc ne všechny produkty lze v mikrovlnce vařit nebo ohřívat. Nejznámějším příkladem je syrové vejce, které v mikrovlnné troubě vybuchne a může ji poškodit. Dále se nedoporučuje v mikrovlnce přímo vařit pokrmy z drůbeže a mletého masa. Elektromagnetické záření nemusí zničit všechny škodlivé bakterie v mase a konzumace by mohla způsobit i zdravotní problémy. Mikrovlnka je však ideálním řešením pro všechny lidi, kteří chtějí ušetřit čas a peníze při ohřevu již připraveného jídla.

Zdroj: https://spicesandaroma.in/tips/advantages-and-disadvantages-of-microwave-ovens/