Mikrovlnky usnadňují běžný život už desítky let. Mnozí se přesto obávají je používat

Dnes je mikrovlnná trouba běžným spotřebičem v domácnosti a vlastní ji téměř každý. Během poslední dekády se stala nepostradatelným zařízením pro ohřev jídla. Má spoustu výhod, ale ukazuje se také, že má i několik negativ. Jaká to jsou a vyplatí se pořídit si mikrovlnnou troubu?

Jak mikrovlnná trouba funguje?

V mikrovlnné troubě je magnetron, což je zařízení produkující elektromagnetické záření o frekvenci kolem 2,4 GHz. Elektromagnetické záření způsobuje pohyb molekul vody v ohřívaném pokrmu a nárazy do sousedních molekul vody způsobují vznik tepla. Elektromagnetické záření proniká do hloubky asi 2,5 cm, což nezajistí rovnoměrný ohřev pokrmu. Řešením je otočný talíř umístěný v mikrovlnce, díky kterému se nám jídlo ohřeje celé.

Doporučený článek:  Ostropestřec mariánský je zázrakem mezi bylinkami. Dokáže dokonale pročistit jeden z nejdůležitějších orgánů

Výhody používání mikrovlnky…

Obrovskou výhodou je rychlost ohřevu, jídla, nebo dokonce vaření jídla. Mikrovlnná trouba má navíc mnohem více funkcí, jako je rozmrazování, předehřívání a některé mají i možnost grilování. Mikrovlnka už není žádnou novinkou a jedná se o poměrně levné zařízení. Její cena se odvíjí hlavně od pokročilosti funkcí. Za zmínku také stojí, že se jedná o celkem malé zařízení a vejde se prakticky do každé kuchyně. V porovnání s ohřevem jídla na sporáku či v troubě je mikrovlnka podstatně rychlejší a levnější způsob ohřevu jídla.

Doporučený článek:  Spirulina je zdrojem vitamínů, minerálů i bílkovin
Zdroj obrázku: Freepik

… a nevýhody

Odpůrci mikrovlnek často argumentují tím, že elektromagnetické záření přispívá ke ztrátě živin a vitamínů v ohřívaném jídle. Avšak to se děje i během vaření, pečení a smažení a ve větší míře než v mikrovlnné troubě.

Hlavní nevýhodou je, že mikrovlnná trouba ovlivňuje chuť pokrmu. Rozhodně se chuť liší od pokrmu ohřátého v troubě nebo na sporáku. Navíc ne všechny produkty lze v mikrovlnce vařit nebo ohřívat. Nejznámějším příkladem je syrové vejce, které v mikrovlnné troubě vybuchne a může ji poškodit. Dále se nedoporučuje v mikrovlnce přímo vařit pokrmy z drůbeže a mletého masa. Elektromagnetické záření nemusí zničit všechny škodlivé bakterie v mase a konzumace by mohla způsobit i zdravotní problémy. Mikrovlnka je však ideálním řešením pro všechny lidi, kteří chtějí ušetřit čas a peníze při ohřevu již připraveného jídla.

Zdroj: https://spicesandaroma.in/tips/advantages-and-disadvantages-of-microwave-ovens/