Množství vyhozených potravin je alarmující. Přestat plýtvat je přitom snadné

Plýtvání potravinami není dobré pro životní prostředí, ale v současnosti to může silně ovlivnit také naši peněženku. Podle statistik se každý rok v Evropě vyhodí do koše více než 100 000 000 tun potravin. Se změnou musíte vždy začít u sebe, a proto byste se měli naučit, jak správně skladovat potraviny, aby vám vydržely co nejdéle a nemuseli jste je zbytečně vyhazovat do koše. Zde je pár osvědčených tipů, které se vám budou v kuchyni hodit.

Jak skladovat potraviny v lednici?

Všichni chceme, aby naše potraviny vydržely dlouho čerstvé. K tomu je musíte do lednice správně naskládat. Horní polici věnujte mléčným výrobkům, jako je mléko, jogurty nebo kefír. Horní police neublíží ani marmeládám a zavařeninám. Prostřední police je nejlepší na bílý sýr, uzeniny a hotové pokrmy. Na nejnižší uložte syrové maso a ryby. Ve spodní části lednice máte zásuvky na ovoce a zeleninu, ale uložit sem můžete také tvrdé sýry. Police na dveřích jsou ideální na vejce a konzervy.

Zdroj obrázku: Freepik

Nádoby na skladování jsou důležité

Nezáleží jen na tom, kde potraviny skladujete, ale také v čem. V obchodě najdete mnoho nádob, které se skvěle hodí na uložení surovin. Nejlepší jsou skleněné nádoby, které jsou nejen estetické, ale také hygienické. Sypké produkty jako cukr, rýži nebo těstoviny můžete uložit do porcelánových nebo skleněných nádob. Porcelán je odolný vůči vlhkosti i teplotním výkyvům. Nezapomínejte ani na plastové krabičky, které budou nejlepší na zbytky od večeře nebo saláty.

Doporučený článek:  Kvasnice urychlí růst rostlin a ochrání je před škůdci

Praktické vychytávky, které musíte znát

Skladování potravin v lednici v nádobách je šikovné a ušetříte tím hodně místa. Navíc vám jídlo mnohem déle vydrží čerstvé. K tomuto účelu budou ideální skleněné misky s plastovým víčkem. Jsou průhledné, takže rychle poznáte obsah, nepropustí pachy do lednice a můžete je pohodlně umýt v myčce. Cestou k nulovému odpadu jsou také košíky na ovoce, ve kterých vydrží ovoce dlouho svěží a čerstvé. Nakonec nezapomeňte na psaní jídelníčků a nákupních seznamů. Nekupujte více, než jste schopni zkonzumovat, a zabráníte tím velkému plýtvání jídlem i financemi.

Zdroj: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/food-safety-and-storage