Ostropestřec mariánský je zázrakem mezi bylinkami. Dokáže dokonale pročistit jeden z nejdůležitějších orgánů

Ostropestřec mariánský roste hojně na našich polích a loukách. Většina ho vidí jen jako hezkou, růžovou rostlinu. Ve skutečnosti se ale jedná o unikátní rostlinu, která zaujme nejen svým vzhledem, ale hlavně úžasnými vlastnostmi. Moderní medicína ho hojně používá a hned se dozvíte, proč a jak byste ho měli používat také.

Jaké látky rostlina obsahuje?

Ostropestřec mariánský je cenný pro naše zdraví, protože obsahuje několik velmi důležitých sloučenin. Jde hlavně o cukry, silice, steroly nebo hořké sloučeniny. Kromě toho obsahuje velké množství vitamínu E, kterému se přezdívá „vitamín mládí“ a má pozitivní vliv na pokožku. Nejdůležitější složkou je ovšem silymarin, který má blahodárné účinky na játra. Právě na tuto látky byste se měli soustředit, jestli máte problémy s játry.

Doporučený článek:  Víc než sousedé nás při spánku ruší vlastní postel. Rodiče dětí znají ty nejlepší postupy, jak dát sbohem vrzání
Zdroj obrázku: Freepik

Úleva pro játra i zbytek těla

Játra jsou pro lidský organismus velmi důležitá a jejich poruchy mohou mít vážné následky. O stav jater se vyplatí pečovat, protože játra filtrují toxiny a mohou nás ochránit před mnoha nemocemi. Záchranou se může stát i ostropestřec, protože silymarin podporuje regeneraci jaterních buněk a odvod toxinů z těla. Po ostropestřci byste měli sáhnout, jestli jste prodělali léčbu antibiotiky, otravu (např. houbami) nebo často konzumujete alkohol a chcete posílit zdraví svých jater. Tato rostlina ale podporuje také žaludek, střeva, zlepšuje trávení a zvyšuje chuť k jídlu.

Doporučený článek:  „Takhle u nás čepujeme pivo běžně, všem štamgastům to chutná,“ hádal se hostinský kvůli pivu s čepicí

Jak rostlinu používat?

Pořídit si ho můžete v mnoha podobách. Často je složkou doplňků stravy ve formě tablet, ale můžete ho dostat také v bylinkářství. Sušené květy jsou ideální pro přípravu nálevů. Při výrobě nálevu používejte horkou, ale ne vařící vodu. Nechte ho vylouhovat a poté ho můžete pít. Přesný návod najdete na sáčku nebo vám poradí obsluha v bylinkářství. Při užívání si dávejte pozor na léky, které užíváte. Těhotné a kojící ženy by se této rostliny měly vzdát, jinak ale nebezpečná není.

Zdroj: https://www.medicalnewstoday.com/articles/320362