Pecka z avokáda je stejně cenná jako samotný plod. Využít lze v kuchyni i pro krásu

Máte rádi avokádo? Je zdravé, plné živin a také velmi chutné. Využít se ale dá i pecka z avokáda. Jak? Pokud máte pecek víc, můžete s nimi obarvit například tričko. Povařte několik avokádových pecek ve vodě v nerezovém hrnci. Nechte je vařit asi dvacet minut až hodinu – do doby, než získají ostře růžovou barvu. Do vody pak namočte oblečení a počkejte, než se obarví.

Vypěstujte si strom

Z pecky avokáda se dá vypěstovat stromeček, který krásně ozdobí byt. Nejjednodušším způsobem je nechat pecku naklíčit ve vodě. Ze tří stran do pecky zapíchněte párátko, ale ne příliš hluboko. Vezměte sklenici s vodou a pecku na ni usaďte tak, aby ji párátka držela z jedné třetiny nad hladinou. Po několika dnech až týdnech pecka praskne a zapustí kořeny. Pak ji můžete jednoduše vložit do květináče s hlínou.

Doporučený článek:  Díky pravidelnému hnojení získají túje sílu a budou skutečnou ozdobou zahrady

Pecky můžete usušit a poté rozdrtit nebo rozemlít na prášek. Ten se dá využít hned několika způsoby. Je z něj skvělý peeling, jelikož avokádová pecka je bohatá na antioxidanty. Smíchejte prášek s kokosovým olejem a krouživými pohyby směs vmasírujte do pokožky na těle a na obličeji. Nechte deset minut působit a následně opláchněte vlažnou vodou.

Zdroj obrázku: Freepik

Přidejte ji do jídla

Semínka z avokáda jsou velmi výživná, proto můžete prášek přidávat do pokrmů a nápojů. Složky v nich obsažené posilují srdce, regulují hladinu cukru v krvi, napomáhají trávení, zlepšují zrak a zpomalují rozvoj rakoviny. Mají i relaxační účinek, takže tiší menstruační bolesti. S práškem si posypte jídlo nebo lžičku přidejte do smoothie.

Doporučený článek:  Vytvořte si pro příští rok finanční plán a mějte o svých penězích přehled

Jelikož má prášek z avokádové pecky mírně nahořklou chuť, je vhodné přidávat ho ke sladkým potravinám, například k banánu nebo ananasu. Hodí se ale i do polévek. Navíc je semeno bohaté na polyfenoly se silnými antimikrobiálními účinky, tudíž úspěšně potlačuje oxidaci a mikrobiální procesy z více než 90 %. Konzumace se ale nedoporučuje těhotným ženám, malým dětem a lidem se zdravotními komplikacemi či alergiemi.

Zdroj: https://surfguardcr.com/health/foods/10-benefits-of-avocado-seeds