Kokosový olej se zařadil mezi takzvané superpotraviny. Jeho využití však zdaleka nekončí pouze při smažení nebo jako doplněk dětských jídel. Můžeme jej využívat na vlasy i nehty. Obsahuje nasycené mastné kyseliny, které mají antibakteriální a hydratační účinek. Bylo dokonce prokázáno, že zabraňuje srdečním onemocněním a zmírňuje příznaky Alzheimerovy choroby.
Výroba kokosového oleje
K získání kokosového oleje je třeba vylisovat čerstvou nebo sušenou buničinu z kokosu. Díky tomu získáme olej, který je odolný vůči vysokým teplotám. Jeho kouřový bod nastává až při teplotě 175 stupňů Celsia, což je mnohem více než u jiných nerafinovaných olejů. Kvalita a způsob získání oleje je nesmírně důležitá, zejména pokud jde o zachování nutričních látek. V obchodech můžeme pořídit dva typy kokosového oleje. A to rafinovaný, který prošel tepelnou úpravou a je většinou bez chuti a zápachu. A nerafinovaný olej, který se získal pouze vylisováním čerstvé buničiny. Tento má výraznou kokosovou chuť i aroma.
Kokosový olej je znám svými antibakteriálními vlastnostmi. Obsahuje kyselinu laurovou, která má schopnost zničit buněčnou membránu mikroorganismů. Je proto obzvlášť cenný při boji s bakteriemi odolnými na antibiotika. Kokosový olej dokáže ovlivňovat střevní bakteriální flóru, takže je vhodný i pro lidi, kteří se potýkají s trávicími problémy a chorobami trávicího traktu. Díky antibakteriálnímu účinku se olej využívá i při atopické dermatitidě.
Další problémy, se kterými kokosový olej pomůže
Alzheimerova choroba způsobuje, že nervové buňky v mozku ztrácejí schopnost využívat glukózu v těle. Mastné kyseliny obsažené v kokosovém oleji stimulují játra k produkci ketonů, které se dostávají do lidského mozku bez účasti glukózy a inzulínu. Proto jsou alternativním zdrojem energie pro mozek, čímž zlepšují jeho fungování. To způsobuje, že příznaky Alzheimerovy choroby se snižují. Kokosový olej zvyšuje vstřebávání vitamínů a minerálů z trávicího systému. Kromě toho umožňuje rychlejší absorpci omega-3 kyselin a zvyšuje jejich účinnost.
Vysoká hladina antioxidantů obsažených v kokosovém oleji pomáhá eliminovat volné radikály, které jsou jednou z příčin osteoporózy. Olej zvyšuje vstřebávání vápníku ve střevech, což snižuje progresi onemocnění a účinnější doplňování tohoto cenného prvku. Nasycené kyseliny pomáhají regulovat hormonální rovnováhu v lidském těle. Kyselina laurová ovlivňuje sekreci estrogenu, takže pomáhá během menopauzy u žen.
Zdroj: https://www.alzheimers.org.uk/about-dementia/treatments/alternative-therapies/coconut-oil-and-dementia