Zlatavý med je cennější než všechny léky dohromady. Důležité je při jeho nákupu nenaletět

Med není jen skvělým sladidlem, je i přírodním lékem na mnohá onemocnění. Má protizánětlivé, analgetické, antibakteriální a antialergické vlastnosti. Kromě toho podporuje práci mozku, ovlivňuje paměť a koncentraci, zlepšuje trávení a zmírňuje zácpu. Na trhu najdeme spoustu druhů medu, nejlepší je vždy sáhnout po tom domácím.

Med má dlouhou a bohatou historii

Jeho léčivé vlastnosti byly využívány ve všech starověkých kulturách, například v Persii, Indii, Egyptě, Řecku a Římě. Med používali také známí filozofové jako Hippokrates, Platon a Aristoteles. Dobrým medem nepohrdla ani královna Kleopatra, která jej používala k péči o pleť. Med dodnes neztrácí na své popularitě. Díky svým vlastnostem se často nazývá také přírodním antibiotikem. Studie dokazují, že kvalitní med může obsahovat až 180 různých látek. Jeho nejdůležitějšími složkami však jsou četné enzymy. Lysozym a apidicin mají antibiotický účinek a glukózooxidáza má pro změnu antibakteriální účinek.

Pro udržení účinných látek v medu je důležité dodržovat některá pravidla. Neměl by se zahřívat a ani zalévat horkou vodou. Proto vždy, když ho přidáváte do čaje, počkejte, než trochu vychladne. Popsané enzymy se rozkládají při teplotě nad 45 stupňů Celsia, což způsobuje, že ztrácejí své nejdůležitější vlastnosti. Nejlepší způsob je konzumovat med studený.

Zdroj obrázku: Freepik

Vlastnosti medu

Kromě enzymů stojí za to věnovat pozornost i obsahu vitamínů A, C, B a kyseliny listové a mnoha dalších prvků, například draslíku, fosforu, manganu, železa, mědi, vápníku a hořčíku. Med pomáhá zlepšovat cirkulaci krve, snižovat tlak, zmírňovat infekce. Dokonale hydratuje a zlepšuje stav pokožky. Pomáhá bojovat s přetrvávajícím kašlem. Podporuje funkci mozku, stejně jako paměť a celkovou koncentraci. Zlepšuje náladu a usnadňuje usínání. Posiluje celkovou imunitu těla. Stimuluje trávení a zmírňuje zácpu. Ulevuje též při příznacích spojených s onemocněním močových cest.

Třeba si však dávat pozor na to, jaký med kupujeme. V obchodních řetězcích často prodávají falešný med. Jeho výroba spočívá v tom, že včely jsou krmeny řepným cukrem nebo glukózovo-fruktózovým cukrem. To způsobuje, že včely jej zpracovávají a vyrábějí produkt podobný medu. Skutečný med po době tří měsíců začne krystalizovat. Všechny medy, které stále vydrží v tekutém stavu, jsou pravděpodobně falešné.

Zdroj: https://www.daburhoney.com/benefits-of-honey.aspx