Přesolený oběd nemusí letět do koše. Jednoduchými triky jde ještě zachránit

Sůl je koření, bez kterého bychom se sotva obešli. Je to doplněk do všech pokrmů, bohužel někdy stačí i malé množství, aby se výrazně změnila chuť jídla. Se solí je vhodné to nepřehánět, protože naše tělo ji pak hůře zpracovává. Mnoho lidí svá jídla přesoluje, protože jim to tak prostě chutná. My si ale ukážeme, jak zachránit přesolená jídla, která je škoda vyhodit.

Polévka, guláš nebo omáčka – pokrmy snadno zachráníte

Snadno se může stát, že omáčku nebo polévku přesolíte. Dochucuje se pravidelně během celého vaření, ale v momentě může být všechno jinak. Vyzkoušejte naše triky, díky kterým zachráníte nedělní oběd nebo večeři. Abyste se zbavili slané chuti, můžete udělat několik kroků. Prvním z nich je, že přidáte o něco víc ostatních ingrediencí, než bylo uvedené v receptu.

Doporučený článek:  Jak dostat semínka z granátového jablka: Základem je správný postup a trocha zkušeností

Do omáčky nebo polévky tak přidejte vývar nebo vodu, počítejte ale s tím, že mohou změnit konzistenci. V tu chvíli vás ale zachrání zelenina navíc nebo jiné koření, které do pokrmu patří. Dalším neutralizátorem slané chuti je mléko. Tím, že přidáte do polévky vodu, sice jídlo zachráníte, ale je to zdlouhavý proces, na který potřebujete mimo jiné také větší hrnce. Přidat do jídel tak můžete mléko nebo zakysanou smetanu.

Zdroj obrázku: Freepik

Tradiční možností je použití brambory

Bramboru zná každý z nás. Hodí se nejen jako příloha k různým druhům masa, ale pomůže také s přesolenou polévkou. Ideálním řešením pro lidi, kteří si myslí, že voda nebo mléko mohou ovlivnit výslednou chuť jídla a bojí se je použít. Bramboru oloupejte, umyjte, klidně rozřízněte na polovinu a dejte do hrnce. Za 15 minut by měla nasát přebytečnou sůl a můžete ji vyndat a polévku ochutnat.

Doporučený článek:  Zlatavý vývar jako od babičky: několik tajných ingrediencí dovede polévku k dokonalosti

Zkusit můžete také chléb, který vám zbyde. Jestli ho nechcete používat na svačiny, ale je vám líto ho vyhodit, i když není čerstvý, použijte ho do přesolené polévky. Budete potřebovat několik kousků chleba a nechte ho tam čtvrt hodiny. Nekrájejte ho na malé kousky, abyste pak neměli problém ho z polévky vyndat. Tato metoda určitě stojí za vyzkoušení.

Zdroj: https://www.epicurious.com/expert-advice/how-to-save-food-thats-too-salty-article