Připálený plech vyčistí jedlá soda, peroxid nebo citrón

Čištění plechu někdy bývá obtížný úkol. Spálené zbytky potravin, které mohou i rychle zaschnout, bývá většinou velmi obtížné odstranit. Navíc velikost plechu bývá větší než velikost dřezu, což mytí ještě více ztěžuje. Pár jednoduchých triků vám s tímto problémem pomůže.

Čištění plechu bývá problematické

Kromě čistoty jsou špinavé plochy velmi neestetická záležitost. Na čištění však nemusíte hned sahat po chemických čistidlech. Ušetřete si cestu do obchodu a vyzkoušejte ověřené domácí způsoby. Příprava jídel na spáleném plechu následně ovlivňuje kvalitu jídla, ale i naše zdraví. Proto bychom měli dbát na čistotu plechu. Správná péče navíc prodlouží životnost pečicího plechu.

Doporučený článek:  Rybenky nepohrdnou knížkami ani oblečením. Z domova je vyžene především čistota

Plech můžete jednoduše vyčistit skvělým pomocníkem v kuchyni, kterým je jedlá soda. Stačí si připravit pastu. Deset polévkových lžic sody smíchejte se třemi polévkovými lžícemi octa a čtyřmi polévkovými lžícemi horké vody. Taková směs by měla vytvořit krémovou pastu. Pokud se vám bude směs zdát příliš řídká, přidejte ještě trochu sody. Touto pastou potřete špinavý plech a nechte několik hodin stát. Potom plech už jen dobře opláchněte vodou.

Zdroj obrázku: Freepik

Můžete zkusit použít kombinaci sody a peroxidu vodíku

Špinavá místa pořádně posypte silnou vrstvou soli. Po 15 minutách otřete spáleniny houbou nebo hadříkem a dobře opláchněte vodou. Nezapomínejte však na to, že teflonové povrchy se nesmí čistit drátěnou houbou nebo houbou s drsným povrchem. Plech na pečení můžete vyčistit také octem. Stačí ho smíchat v poměru 1 : 3 a nalít do rozprašovače. S takto připraveným roztokem postříkejte špinavý plech a po 15 minutách otřete vlhkým hadříkem nebo houbou.

Doporučený článek:  Květiny ve váze vydrží čerstvé déle díky správnému střihu a dobrému místu

Užitečný při čištění může být také citrón. Stačí, když nalijete citrónovou vodu na špinavý plech. Potom jej vložte do trouby předehřáté na 200 stupňů na půl hodiny. Po vychladnutí plech omyjte běžným prostředkem a houbou. Pokud patříte mezi línější kuchařky, v některých případech můžete použít pečicí papír. Díky němu vám na plechu zůstanou pouze drobné nečistoty, které následně jednoduše umyjete.

Zdroj: https://www.bhg.com/homekeeping/house-cleaning/tips/clean-baking-sheets/