Rajčatům nevadí ani tepelné zpracování. Zdraví prospějí vždy, stačí si vybrat tu nejlepší odrůdu

Rajčata jsou bezpochyby jedním z nejoblíbenějších druhů zeleniny. Nikdy nevoní a nechutnají tak dobře jako v létě. Podle tvaru, barvy a velikosti lze rozlišit několik set odrůd této zeleniny. Vyberte si ty správné podle toho, k čemu je chcete použít.

Lykopen ukrytý v rajčatech

Rajče je všestranná zelenina, cenná v syrové i zpracované podobě. To je skvělá vlastnost této potraviny. Většina zeleniny a ovoce ztrácí při tepelném zpracování své nutriční hodnoty. S rajčaty je to však trochu jinak. Vlivem teploty také ztrácí určité množství látek, stejně jako jiné rostliny. Přichází o značnou část vitaminů, zejména těkavý vitamin C, ale zase získává na lykopenu.

Doporučený článek:  Zelené a nezralé brambory obsahují vyšší dávku solaninu

Když konzumujeme rajčata, která byla předtím vařená, dušená nebo pečená, přijímáme do těla velkou dávku lykopenu. Toto přírodní rostlinné barvivo, které dodává zelenině a ovoci teplé, červené a oranžové barvy, má antioxidační vlastnosti a mnoho zdraví prospěšných účinků. Lykopen působí protizánětlivě a protibakteriálně, likviduje také plísně. Má silný potenciál neutralizovat účinky volných radikálů.

Zdroj obrázku: Freepik

Odrůdy rajčat

Odrůdy rajčat lze snadno rozlišit i pouhým okem. Stačí položit cherry rajče vedle rajčete s názvem Buvolí srdce a nic dalšího není třeba vysvětlovat. Ačkoli nejčastěji jsou k dostání obyčejná a malinová rajčata, dnes si můžeme bez větších problémů koupit i žlutá rajčata. Každá odrůda rajčat se mírně liší hmotností, barvou, tvarem, a dokonce i obsahem živin.

Doporučený článek:  Plechová střešní krytina: Moderní řešení pro vaši střechu

Obyčejná a malinová rajčata mají o něco více lykopenu než žlutá rajčata. Obsah dalších živin, zejména draslíku, vitaminu C a vlákniny, je u všech tří odrůd podobný. Zelená rajčata mají nejnižší obsah vitamínů a minerálů a nejvyšší obsah tomatinu. Proto nekonzumujte zelenou odrůdu rajčat syrovou, zejména ve velkém množství. Pokud je přidáte do salátu s balzamikovým octem, může to vést až k bolesti hlavy.

Zdroj: https://www.falstaff.com/en/nd/five-facts-about-tomatoes-lycopene/