
Zdroj obrázku: Freepik
Rajčata jsou bezpochyby jedním z nejoblíbenějších druhů zeleniny. Nikdy nevoní a nechutnají tak dobře jako v létě. Podle tvaru, barvy a velikosti lze rozlišit několik set odrůd této zeleniny. Vyberte si ty správné podle toho, k čemu je chcete použít.
Lykopen ukrytý v rajčatech
Rajče je všestranná zelenina, cenná v syrové i zpracované podobě. To je skvělá vlastnost této potraviny. Většina zeleniny a ovoce ztrácí při tepelném zpracování své nutriční hodnoty. S rajčaty je to však trochu jinak. Vlivem teploty také ztrácí určité množství látek, stejně jako jiné rostliny. Přichází o značnou část vitaminů, zejména těkavý vitamin C, ale zase získává na lykopenu.
Když konzumujeme rajčata, která byla předtím vařená, dušená nebo pečená, přijímáme do těla velkou dávku lykopenu. Toto přírodní rostlinné barvivo, které dodává zelenině a ovoci teplé, červené a oranžové barvy, má antioxidační vlastnosti a mnoho zdraví prospěšných účinků. Lykopen působí protizánětlivě a protibakteriálně, likviduje také plísně. Má silný potenciál neutralizovat účinky volných radikálů.

Odrůdy rajčat
Odrůdy rajčat lze snadno rozlišit i pouhým okem. Stačí položit cherry rajče vedle rajčete s názvem Buvolí srdce a nic dalšího není třeba vysvětlovat. Ačkoli nejčastěji jsou k dostání obyčejná a malinová rajčata, dnes si můžeme bez větších problémů koupit i žlutá rajčata. Každá odrůda rajčat se mírně liší hmotností, barvou, tvarem, a dokonce i obsahem živin.
Obyčejná a malinová rajčata mají o něco více lykopenu než žlutá rajčata. Obsah dalších živin, zejména draslíku, vitaminu C a vlákniny, je u všech tří odrůd podobný. Zelená rajčata mají nejnižší obsah vitamínů a minerálů a nejvyšší obsah tomatinu. Proto nekonzumujte zelenou odrůdu rajčat syrovou, zejména ve velkém množství. Pokud je přidáte do salátu s balzamikovým octem, může to vést až k bolesti hlavy.
Zdroj: https://www.falstaff.com/en/nd/five-facts-about-tomatoes-lycopene/