Sezona jablek je tady! Nezapomeňte nachystat oblíbené dobroty, na své si přijde i pleť

Sezona jablek je tady. Stromy jsou obsypané lákavě vypadajícími plody, ceny v obchodech klesají a domácí zásoby překypují množstvím. V tu chvíli se dostaví i černé scénáře. Co s tak velkou úrodou, dá se vůbec zužitkovat? Odpověď zní jednoduše – ano, dá. Stačí vědět, jak na to. Je až překvapující, co vše lze z obyčejných jablek připravit.

Křížaly

Obyčejné sušené ovoce, které má mnoho využití. Stačí jablka umýt, nakrájet a vložit do sušičky ovoce. Za pár hodin vznikne pochoutka, kterou lze mlsat bez výčitek, kterou lze použít jako alternativní sladidlo nebo kterou lze přidat do sladkých jídel i dezertů. Dobře usušené a uskladněné křížaly navíc vydrží dlouho.

Ocet

Není to jenom kvasný lihový ocet nevábné chuti a vůně. Mnohem lepší volbou v kuchyni je ocet jablečný. A dá se vyrobit i svépomocí. Stačí nastrouhat jablka, napěchovat je do hrnce a zalít cukrovým roztokem (na 1 litr vody použijte 10 dkg cukru). Ponořená nastrouhaná dejte na teplé místo, hrnec přikryjte utěrkou a pravidelně promíchávejte. Za 3 týdny je jablečný ocet hotový. Stačí ho přecedit přes cedník, plátno a slít do odpovídajících nádob.

Zdroj obrázku: Freepik

Pleťová maska

Kosmetika stojí stovky i tisíce korun. Ta z jablek ale vyjde na pár drobných. Použijte toto ovoce jako základ pleťové masky, která prospěje každé ženě. Jablka stačí nastrouhat a následně důkladně rozmixovat. Toto pyré můžete použít na svůj obličej, dekolt, ale klidně i na jakékoliv jiné části svého těla.

Přesnídávka

Kdo má malé děti, velmi dobře ví, jak se dá zužitkovat skoro jakékoliv ovoce. Jablka nejsou výjimkou. Jsou skvělým základem pro domácí přesnídávky – bez chemie a přidaného cukru. Jablka stačí oloupat, nastrouhat a vložit do hrnce. Trochu je podlijte vodou a duste, dokud nebudou měkká. Poté důkladně rozmixujte a naplňte do sklenic. Pro prodloužení trvanlivosti klasicky sterilizujte.

Zdroj: https://www.crazymasalafood.com/20-ways-use-apple-cooking/