Silná pětka pro silné kosti: Obohaťte svůj jídelníček a užijte si pohyb bez bolesti

Mnoho lidí se v dětství nebo naopak s postupujícím věkem potýká se slabými kostmi, bolestivými klouby nebo revmatismem. Lze tomu poměrně snadno zabránit, a to pomocí stravy. Podle výzkumů má až 90 procent lidí nedostatek vitamínu D, který napomáhá ke vstřebávání vápníku. Pro silné kosti a klouby potřebujeme správnou výživu. Co by v ní nemělo chybět?

Vápník

Vápník je první minerál, který vás jistě napadne ve spojitosti s pevností kostí. Jeho nedostatek může mít za následek bolesti, oslabení i křeče. Nenachází se jen v mléce, i když si to hodně lidí myslí. Zdrojem jsou také ryby, luštěniny, obiloviny, ořechy a semena, sušené ovoce, tofu a zelenina (brokolice, špenát a kapusta). Sůl nebo káva vápník z těla naopak vyplavují.

Doporučený článek:  Chrápání není příjemné nikomu, s následky však nikdo nepočítá. Tělo rychleji stárne

Vitamín D

Vitamín D získáváme přirozeně ze slunce. Nepodceňujte proto čas strávený venku. Z potravin se nachází v mléku, vejcích nebo rybách. Odborníci během chladných měsíců doporučují suplementaci, protože až 90 procent lidí má problémy s nedostatkem vitamínu D, který pomáhá se vstřebáváním vápníku v těle. Je proto velmi důležitý pro naše tělo.

Zdroj obrázku: Freepik

Přírodní kolagen

Kolagen si možná spojujete s kosmetikou, ale důležitý je i uvnitř našeho těla. Dobrým zdrojem jsou výrobky s vepřovou želatinou, koleno, droby, tlačenka nebo žraločí chrupavky. Jde o velmi specifické produkty, které většina z nás nezačlení do jídelníčku. Proto se doporučuje suplementace. Kolagen zakoupíte v každé lékárně nebo obchodě s bylinkami ve formě tablet nebo prášku.

Doporučený článek:  V zimě čelí organismus mnohým výzvám. Se správnou prevencí si udržíme krásu i zdraví

Vitamín C a omega-3 mastné kyseliny

Vitamín C podporuje správnou tvorbu kolagenu. Všichni jsme jistě schopní vyjmenovat celou řadu surovin, ve kterých se nachází (paprika, česnek, cibule, jahody, lesní plody, citrusy, zelí nebo květák). Poslední jsou omega-3 mastné kyseliny, které snižují riziko revmatismu. Najdeme je v tučných rybách, lněném oleji, vlašských ořeších, chia semínkách apod.

Zdroj: https://www.ksre.k-state.edu/news/stories/2021/04/foods-that-support-bone-health.html