Sladká svačinka, kterou si můžeme dopřát bez výčitek: maďarské švestky udrží trávení v harmonii

Tento druh švestky se ideálně hodí k zavařování a k výrobě koláčů a povidel. Péče o strom není naštěstí nijak složitá, takže si jej může zasadit na zahradě prakticky každý. Výhodou pěstování této odrůdy je to, že je velmi odolná vůči chorobám a nízkým teplotám. Dá se tak pěstovat také v chladnějším podnebí. Jaké další, dokonce léčivé vlastnosti tato švestka má?

Maďarská švestka

Původně byla tato švestka pěstována v Malé Asii. Nyní se díky velmi jednoduchému a nenáročnému pěstování rozšířila prakticky do celého světa. Plody švestky se vyznačují vejcovitě protáhlým tvarem a krásnou purpurově námořnickou barvou. Barva plodů se ovšem může malinko lišit dle oblasti, kde se tato švestka pěstuje. Plody se mohou zbarvit také do zelenožluté nebo do oranžové barvy.

Dužina švestky

Dužina tohoto peckovitého ovoce je velmi pevná a šťavnatá s chrupavčitou strukturou. Nejlépe tato švestka chutná, pokud si ji zakoupíte na přelomu léta a podzimu, kdy její plody nejčastěji dozrávají. Dužina švestek obsahuje velké množství antioxidantů, které účinně bojují s volnými radikály v lidském těle. Nejen že tyto látky zpomalují procesy stárnutí, ale také dle posledních studií snižují riziko rakoviny, kardiovaskulárních onemocnění nebo diabetu druhého typu.

Zdroj obrázku: Freepik

Léčivé vlastnosti

Konzumací maďarských švestek můžete předejít osteoporóze, podpoříte boj s obezitou a také velmi pozitivně působí na trávení. Je jedno, jestli konzumujete švestky čerstvé, nebo sušené. Obě varianty mají příznivý vliv na střevní peristaltiku a pomáhají velmi účinně v boji se zácpou.

Vitamíny a minerály

Maďarská švestka obsahuje velmi mnoho blahodárných látek. Mezi nejvíce zastoupené vitamíny patří vitamín A, C, E, K a skupina vitamínů B. Kromě toho obsahují také draslík, fosfor, vápník, měď, mangan, zinek, železo.

Zdroj: https://www.webmd.com/food-recipes/benefits-plums