Správnou hydrataci v létě podpoří i vybrané druhy zeleniny a ovoce

Každý den bychom se měli starat o správnou hydrataci těla. Větší pozornost tomu však věnujeme v létě, kdy je venku tak horko, že je těžké se obejít bez vody. Pohár vody je přirozenou volbou, ale stojí za to vědět, že voda se dá získat i z jiných zdrojů, například z potravy. V dnešním článku vám přinášíme ovoce a zeleninu, které dokážou hydratovat naše tělo.

Dostatečné množství vody během dne

Aby tělo správně fungovalo, je třeba každý den zajistit správné množství vody. Světová zdravotnická organizace doporučuje, abychom každý den konzumovali 30 ml vody na každý kilogram tělesné hmotnosti. Takže například pro ženu o hmotnosti 60 kg to bude 1,8 l tekutin na den. Výsledek již zohledňuje vodu obsaženou v tuhých potravinách. Ta představuje asi 20 procent denní poptávky.

Doporučený článek:  Proč si pořídit nová okna předtím, než nastane jaro

Jak jsme již zmínili, pitná voda je základním, ale ne jediným způsobem, jak hydratovat tělo. Hodně vody je také obsaženo v některých druzích ovoce a zeleniny. Stojí za to sáhnout po nich zejména v horkých dnech. Skvělou možností jsou například okurky, cuketa, celer a mrkev. Z ovoce jsou to zase meloun, jahody, broskve a pomeranče.

Zdroj obrázku: Freepik

Voda v ovoci a zelenině

Okurky se skládají téměř výlučně z vody. Jsou jedním z nejméně kalorických druhů zeleniny. Okurka je skvělým zdrojem vitamínu K, vitamínu A, draslíku nebo hořčíku. Navíc je velmi osvěžující. S vysokým obsahem vody se na tento seznam řadí také cuketa. Má jemnou chuť a je lehce stravitelná. Jedná se o univerzální zeleninu, kterou lze použít na mnoho způsobů. Kromě toho poskytne vitamín C, vitamín B6, draslík, fosfor, vápník nebo hořčík.

Doporučený článek:  Čaj z chryzantémy posílí imunitu a potěší také svou chutí

Z ovoce, které nás jako první v létě napadne, je to určitě meloun. Toto velké, sladké ovoce sestává hlavně z vody. Je úžasně osvěžující a také poskytuje cenné složky pro zdraví. Najdeme v něm vitamín C, vitamín A, vitamín B, draslík, hořčík a mangan. Jahody jsou také skvělé pro hydrataci těla. Podobně jako meloun se skládají výlučně z vody. Poskytují spoustu vlákniny, antioxidantů, vitamínů a minerálů. Vyplatí se jíst i broskve, které jsou také z 90 % tvořené vodou.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/watermelon-health-benefits, https://www.britannica.com/dictionary/zucchini, https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/how-much-water-should-you-drink, https://www.healthline.com/nutrition/19-hydrating-foods, https://www.hsph.harvard.edu/news/hsph-in-the-news/the-importance-of-hydration/