Máslo – nepostradatelný produkt, pro který bude vždy místo v chladničce. Stává se však, že když chceme rozetřít máslo na chléb nebo upéct koláč, zapomeneme ho předem vyndat z lednice. Existuje však trik, díky kterému bude měkké za krátkou chvíli.
Trik se sklem
Máslo se perfektně hodí na výrobu koláčů a krémů nebo na čerstvý chléb, který okamžitě získává lepší chuť. Máslo je základní surovinou téměř v každé domácnosti. Mělo by se však skladovat při nízké teplotě a to způsobuje jeho ztvrdnutí. Stává se, že ho zapomeneme vyndat z chladničky dostatečně brzy, když ho chceme použít při pečení nebo při konzumaci s čerstvým pečivem.
Existuje však trik, díky kterému bude máslo za pár minut měkké. Zahřejte vodu, aby byla horká, nalijte ji do sklenice. Tvrdé máslo položte na talíř – nejlépe vertikálně. Potom vodu ze sklenice vylijte a máslo přikryjte touto zahřátou sklenicí. Dávejte pozor, aby se dovnitř nedostal studený vzduch. Počkejte asi 5 minut. Po uplynutí této doby zkontrolujte, zda máslo dostatečně změklo. Pokud ne, znovu opakujte celý proces.
Menší je rychleji měkčí
Trik se zahřátou sklenicí není jediný způsob jak nechat máslo změknout. Pokud zrovna potřebujete péct a máslo není měkké, zkuste ho nastrouhat na struhadle s velkými oky nebo ho zkuste trochu zploštit válečkem. Máslo můžete nakrájet na menší kousky a díky tomu rychleji změkne. V případě velkého množství másla při pečení vám bude jistě velkým pomocníkem mixér.
Ten dokáže máslo vymíchat, i když není úplně měkké. Abyste mu trochu pomohli, nakrájejte máslo na menší kousky a teprve poté vložte do mixéru. Pokud v receptu není velké množství másla, pouze jej nakrájejte na menší kusy a vypracujte těsto rukama. Teplem, které vznikne při tření, bude máslo postupně tát a vám se s ním bude lépe pracovat.
Zdroj: https://foodnetwork.co.uk/chefs/food-network-kitchens/?utm_source=foodnetwork.com&utm_medium=domestic