Ořechové listy jsou cennější než samy vlašáky. Udrží bystrou mysl i mladistvý vzhled

Plody vlašských ořechů se sbírají obvykle na konci září a počátkem října. Listy ale můžete sbírat mnohem dříve a použít je v domácí lékárničce. Překvapí vás, při kolika zdravotních problémech vám pomohou listy z ořešáku. Kdy a jak můžete používat listy z ořešáku? Není v tom nic náročného. Uvidíte, že to snadno zvládnete a zlepšíte své zdraví.

Ořech je skvělý pro mozek i srdce

Vlašské ořechy mají obrovské výhody pro zdraví. Pravidelná konzumace vlašských ořechů snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění a cukrovky. Podporují také činnost mozku a použít je můžete i pro prevenci osteoporózy, která trápí mnoho lidí. Plody ale nejsou jedinou možností. Používat totiž můžete i skořápky, kůru nebo listy. Dnes se podíváme hlavně na listy.

Doporučený článek:  Gurmar je ideálním doplňkem pro diabetiky, podporuje také hubnutí

Sušené listy ořešáku si můžete koupit v obchodech s bylinkami. Posbírat si je ale můžete také sami v období od května do června. V této době budou dobře vyvinuté a strom se zatím nebude soustředit na samotné ořechy, takže budou listy obsahovat obrovské množství přínosných látek. Používat je můžete při kožních onemocněních nebo při poruchách trávicího traktu.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak používat listy z ořešáku?

Listy ořešáku můžete používat jako nálev, oplach vlasů nebo tinkturu. Na nálev potřebujete sušené listy. Stačí listy rozdrtit, zalít vroucí vodou a nechat louhovat po dobu 20 minut. Na odvar budete potřebovat 3 polévkové lžíce, které povaříte v 1/2 litru vody po dobu 10 minut. Tato směs bude silnější než nálev, takže vám také rychleji pomůže.

Doporučený článek:  Modré světlo je úhlavní nepřítel spánku. Negativně působí i na pokožku, souvisí dokonce s rakovinou

Vlasový oplach je ideální pro lidi, kteří mají první šediny a tmavé vlasy. Potřebujete 30 kusů čerstvých listů nebo 3 lžíce sušených listů, které spaříte v litru vody. Směs vařte po dobu 10 minut, aby absorbovala veškerou sílu z listů. Potom nechte tekutinu vychladnout na pokojovou teplotu, abyste se neopařili. A nakonec vlasy opláchněte touto směsí po klasickém umytí vlasů.

Zdroj: https://www.pharmacy.garden/en/blogs/news/vad-anvands-valnotsblad-till, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24500935/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9510174/, https://healthguide.ng/health-benefits-of-walnut-leaves/