Utřete slzu a krájejte dál. Cibuli se vyplatí přidat do jakéhokoli pokrmu

Cibule patří mezi základní druhy zeleniny. Přidat ji můžete téměř do jakéhokoli pokrmu a můžete ji konzumovat syrovou i tepelně upravenou. Hodí se ale nejen v kuchyni. Cibulové obklady jsou skvělé na bronchitidu nebo plicní nemoci. Cibulový sirup je zase efektivním lékem na kašel, který vyrobíte za pár korun. Obklady můžete použít také na otoky nebo bolesti po bodnutí hmyzem.

Odkud pochází intenzivní vůně cibule?

Cibule má velmi specifickou, štiplavou vůni, kvůli které při krájení často saháme po kapesníku. Za tyto vlastnosti může síra, kterou cibule obsahuje. Síra je ovšem také léčivou složkou této zeleniny. Dokáže léčit kloubní chrupavku, revmatismus nebo zlepšit stav pokožky, vlasů a nehtů. Navíc i trocha cibule tělo příjemně prohřeje.

Doporučený článek:  Jak se chránit před nemocemi: Zeleninu a ovoce stačí smíchat a částečně je vyhráno

Vliv na tělo je neuvěřitelný!

Cibule při krájení možná dráždí nos a oči, ale ze stravy byste ji vyčlenit neměli. Pozitivně působí na oběhový systém, snižuje cholesterol a množství triglyceridů. Kromě toho působí preventivně proti krevním sraženinám, pročišťuje organismus a podporuje vstřebávání bílkovin a aminokyselin. Na lidské tělo má jednoduše blahodárný vliv a její štiplavost by vás neměla odradit.

Zdroj obrázku: Freepik

Cibule ve stravě nesmí chybět

Cibule v jídelníčku může zpomalit růst virů, kvasinek a dalších patogenních organismů, které se dostaly do vašeho těla. Vybírat můžete z několika druhů cibule, přičemž červená cibule není tak štiplavá. Neobsahuje totiž tolik enzymů, které způsobují slzení. Navíc je červená odrůda sladší, takže se skvěle hodí pro konzumaci v syrovém stavu.

Doporučený článek:  Jaké zdravé tuky si dopřát a v čem najdete ty nezdravé?

Léčivé vlastnosti, které většina lidí nezná

Cibule neztrácí své vlastnosti ani s tepelnou úpravou, a proto si nemusíte lámat hlavu s tím, jak ji použijete. Obsahuje 42 kcal na 100 gramů, a to hlavně díky sacharidům. Navíc obsahuje vitamíny C, B1, B2, B6 a vitamín PP a mnoho minerálních látek (fosfor, železo, hořčík, draslík, vápník, mangan, sodík). V jídelníčku by proto rozhodně neměla chybět. Když ji přidáte do každého hlavního chodu, nebude to pro vás znamenat nic špatného.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/foods/onions