Většina je považuje za pouhý plevel. Tato trojka je přitom cennější než kdejaký lék

Kopřiva, řebříček a pampeliška jsou rostliny, které se často považují za plevel, ale každá z nich má tak bohatý balík biologicky aktivních sloučenin, že je nelze ignorovat. Možná právě vám přinesou největší užitek, a tak tu máme pro vás pár rad, jak je jednoduše zařadit do jídelníčku.

Vlastnosti kopřivy

Pokud se chystáte na procházku, určitě si vezměte rukavice a nasbírejte kopřivu. Pro její sklizeň je nejvhodnější květen. Díky mimořádně vysokému obsahu biologicky aktivních složek, včetně vitamínů, antioxidantů, tříslovin, organických kyselin, histaminu, chlorofylu, flavonoidů, fytosterolů a minerálů, považovala lidová medicína kopřivu po staletí za přírodní antibiotikum. Proto se využívá při různých chorobách.

Doporučený článek:  Zmrzlina k létu patří. Ta doma vyrobená nejen osvěží, dodá tělu i něco navíc

Například ke snížení krevního tlaku, snížení alergických reakcí a snížení jejich příznaků, jako pomocný prostředek při léčbě cukrovky, pro snížení hladiny močoviny a chloridu sodného, ​​zmírnění bolesti, snížení zánětu. Nejoblíbenějším způsobem konzumace jsou čaje z čerstvé nebo sušené kopřivy. Listy však můžete přidávat i do salátů, těstovin, sendvičů nebo i smaženice. Abyste předešli spálení kopřivou, stačí ji krátce spařit vroucí vodou.

Zdroj obrázku: Freepik

Řebříček je bylinka, kterou mají ženy rády

Tato rostlina je pokladnice éterických olejů, organických kyselin, tříslovin, flavonoidů, cholinu a minerálů. Přírodní medicína doporučuje řebříček na mnoho chorob, hlavně ty ženské. Bylina je účinná při zmírňování vaginálního výtoku, podráždění, odřenin, svědění a chrání i před infekcemi. Má antibakteriální a antimykotický účinek. U této rostliny je nejoblíbenější způsob podávání ve formě čaje.

Doporučený článek:  Hormony řídí vše. Jejich rozkolísání může být důvodem, proč stále nemůžete zhubnout

Pampeliška má silně léčivý potenciál. Konzumovat se může celá rostlina i s kořenem. Pampeliška se doporučuje ve stravě diabetiků, obsahuje inulin, který pomáhá regulovat metabolismus sacharidů v těle, prodlužuje a zpomaluje vstřebávání cukru a snižuje glykemický index konzumovaných jídel. Pampeliška stimuluje odstraňování toxinů z těla, má močopudný účinek a podporuje vyplavení přebytečné vody z tkání. Existuje mnoho způsobů, jak zařadit pampelišku do jídelníčku. Z květin můžete udělat med, listy můžete přidat do salátů a z kořenů připravit nápoj jako náhradu kávy.

Zdroj: https://www.motherearthnews.com/natural-health/healing-properties-dandelions-zmaz95amztak/