Většina páníčků vůbec nemyje pejskům misky. Následky přitom mohou být i fatální

Každé malé dítě ví, že se musí pravidelně mýt nádobí a čistit povrchy v kuchyni, aby se snížilo riziko nákazy různými infekcemi nebo bakteriemi. Zatímco v domácnosti se lidé snaží postupovat v souladu s touto poučkou, u svých čtyřnohých přátel na ni často zapomínají. Podle amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) myje pravidelně misku svému psovi pouze 12 procent páníčků, hrozí tak nákaza patogeny nejen domácím zvířatům, ale také jejich majitelům. Jak postupovat při krmení psů a na co dávat pozor?

Šokující zjištění ohledně hygieny

Málokdo by použil talíř bez umytí pro další občerstvení, u psů to ale jejich majitelům vůbec nevadí. Alespoň to jsou závěry studie, kterou zadal americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv. Z výsledků vyplývá, že pouhých 12 procent majitelů psů myje misku denně a 22 procent alespoň jednou týdně. Ostatní respondenti uvedli, že myjí misku asi jednou za tři měsíce nebo vůbec. Takové počínání je rizikové nejen pro psa, ale také pro samotného majitele. Špinavá miska je ideálním líhništěm bakterií včetně nebezpečných typů, jako jsou listerie nebo salmonela.

Zdroj obrázku: Freepik

Nebezpečí pro majitele

U lidí mohou obě bakterie způsobit vážné zdravotní obtíže včetně bolestí břicha, průjmu, horečky nebo nevolnosti. Nebezpečná je nákaza pro chronicky nemocné, děti nebo těhotné, u kterých může skončit fatálně. Riziko navíc stoupá s ohledem na další otázku výzkumu, kterou bylo mytí rukou. Pouhých 34 procent chovatelů si totiž umývá po krmení svého mazlíčka ruce. Třetina respondentů současně potvrdila, že používá pro přípravu psího krmení kuchyňskou linku nebo příbory. Takové chování rozvoj patogenů podporuje.

Doporučený článek:  Nadměrného pocení vás zbaví jablečný ocet, šalvěj a dubová kůra. Stačí vědět, jak vše správně použít

Na co dbát u psího krmiva?

Jak tedy správně krmit psa a na co dbát? Podle FDA je vhodné se řídit těmito pravidly:

  • Při nákupu vždy zkontrolujte neporušenost obalu nebo plechovky.
  • Před přípravou jídla pro psa i po ní si myjte ruce alespoň 20 sekund teplou vodou a mýdlem.
  • Misku myjte po každém jídle.
  • Pro dávkování používejte zvláštní odměrku.
  • Prošlé nebo zkažené psí žrádlo uzavřete do sáčku a vhoďte do odpadkového koše.
  • Nesnědené krmivo v plechovce nebo otevřenou masovou taštičku skladujte v chladničce a spotřebujte dle návodu na obalu.
  • Suché krmivo skladujte v původním obalu, v chladu a v suchu.
Zdroj: https://www.prevention.com/health/a39702248/safe-pet-food-handling/