Kurkuma je známá tím, že má řadu pozitivních účinků na zdraví. Má antivirové, protiplísňové a antibakteriální vlastnosti. Uklidňuje žaludek, pomáhá i při menstruačních bolestech a podporuje proces hojení jizev a ran. Toto zlaté koření pochází z Indie a je velmi bohaté na živiny.
Kurkuma – zlatý prášek
Je to koření se silnou, kořenitou vůní. Je základním kořením při přípravě kari, ale hodí se i k luštěninám, pokrmům z rýže nebo zapečeným těstovinám. Díky silnému barvivu se používá také k barvení dezertů a pečiva. Dodává pokrmům výraznou žlutou barvu.
Co v ní najdeme?
Obsahuje především kurkumin, což je léčivá sloučenina s protizánětlivými vlastnostmi. Jeho vstřebatelnost se výrazně zvyšuje v kombinaci s černým pepřem. Druhou cennou složkou je esenciální olej turmeron, který zlepšuje fungování nervových buněk.
Pro zdraví mozku
Kurkuma je zajímavá tím, že pomáhá předcházet Alzheimerově chorobě. Jak kurkumin, tak tumeron mají pozitivní vliv na mozek. Turmeron stimuluje nervové buňky k množení a lze ho použít při rekonvalescenci po mozkových příhodách.
Proti rakovině
Kurkuma působí preventivně proti vzniku nádorových onemocnění a také může být používána jako doplněk ke konvenční léčbě. Snižuje toxicitu léků používaných při léčbě rakoviny prsu. Je prospěšná i při léčbě dalších typů rakoviny, například rakoviny kůže, plic, žaludku, slinivky, jater. Kurkumin také příznivě působí na střevní polypy.
Kurkuma při nachlazení
Vzhledem k jejím analgetickým a antivirovým vlastnostem jde s úspěchem užívat při nachlazení. Je ideální pro imunitu a snížení infekcí. Do litru vody přidejte špetku kurkumy, 2 kuličky pepře a nakrájený citrón a vše povařte. Po vychladnutí můžete přidat med a tento nápoj popíjet dvakrát denně. Dokáže zmírnit jak bolest, tak i příznaky nachlazení.
Pozitivní vliv na střeva
Oceníte ji i v případě zažívacích potíží nebo bolestí žaludku. Zlepšuje metabolismus a urychluje trávení, a tím podporuje i hubnutí. Pokud každé ráno vypijete sklenici vody se špetkou kurkumy, pepře a citronové šťávy, dosáhnete zrychlení metabolismu.
Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7446227/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6835707/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2781139/, https://stemcellres.biomedcentral.com/articles/10.1186/scrt500, https://www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-turmeric