
Zdroj obrázku: Freepik
Při vaření se z produktů, jako jsou brambory, těstoviny nebo rýže, uvolňují cenné látky: vitamíny, minerály, škrob apod. Byla by proto škoda vodu po uvaření vylévat. Můžete ji použít při vaření, jako kosmetiku, nebo dokonce jako lék. Zde vám přinášíme přehled, jak tuto obohacenou vodu co nejlépe použít.
Voda z brambor
Až příště budete vařit brambory, vodu určitě nevylévejte. Je skvělým pomocníkem v domácnosti i v péči o tělo. U některých metod je lepší použít neosolenou vodu, v takovém případě vás na to upozorníme. Zde jsou nejlepší tipy:
- Odvápnění konvice: Uvařte vodu z brambor v konvici, vylejte ji a poté opláchněte teplou vodou. Škrob odstraní vodní kámen a zároveň poslouží jako mycí prostředek.
- Vyčištění stříbra: Nalijte vodu na příbory nebo šperky ze stříbra. Věci nechte namočené asi 30 minut. Poté stříbro vyndejte, opláchněte v teplé vodě a otřete.
- Pro zdraví ledvin (bez soli): Při pití bramborové vody po dobu 2–3 týdnů (3 sklenice denně) rozpouští ledvinové kameny.
- Péče o pokožku: Vodu z brambor můžete použít na obličej jako tonikum. Zklidňuje podráždění, působí protizánětlivě i proti vráskám. Na obličej použijte vodu bez soli. Nebo ji nalijte jedenkrát týdně do koupele pro vyživenou a zregenerovanou pokožku celého těla.

Voda z rýže
Voda po uvaření rýže se hodí především k péči o pleť a vlasy. V obou případech doporučujeme vodu při vaření nesolit. Sůl obsažená ve vodě by totiž mohla dráždit citlivou pokožku.
- Na obličej a tělo: Čistí pokožku celého těla včetně obličeje od nedokonalostí a dodává jí zářivý vzhled. Používejte jako tonikum.
- Na vlasy: Rýžová voda dodá vlasům objem. Po umytí vlasy opláchněte vodou z rýže, nechte 10 minut působit a opláchněte čistou vodou.

Voda z těstovin
Díky vysokému obsahu škrobu se skvěle hodí na spojení přísad např. při výrobě pesta, pomazánek nebo těsta na pizzu. Pokud vás trápí nadýmání, nenamáčejte luštěniny do obyčejné vody, ale právě do vody z těstovin. Budou chutnější a stravitelnější. Vodu z těstovin využijete i při úklidu:
- Odstranění zbytků mýdla: Namočte hadřík do vody z těstovin a vyčistěte jím umyvadlo, vanu nebo sprchový kout.
- Pryč s usazeninami: Trápí-li vás usazeniny od čaje nebo kávy na vašem oblíbeném hrnečku, škrob z těstovinové vody si s ním hravě poradí.
Zdroj: https://blog.greenredeem.co.uk/how-to-reuse-your-cooking-water-around-the-home/