Ovesná kaše je ideálním startem dne. Jediná ingredience může ale celý pokrm zkazit

Snídaně v podobě ovesné kaše není pouhým trendem poslední doby. Tento pokrm z ovesných vloček je vitamínová bomba bohatá na živiny, která zasytí a dodá energii na několik hodin. Bonusem je rychlá příprava. Stačí ovšem jedna nevhodná surovina a ceněné vlastnosti jsou mžikem pryč. Čeho je nutné se vyvarovat?

Energie na celé dopoledne

Zní to jako slogan z reklamy, ale je to pouhý fakt. Většina lidí si na ovesné kaši pochutnává právě k snídani, neboť díky svým vlastnostem dostatečně zasytí a nabije energií na opravdu dlouhou dobu. Nestane se vám tedy, že za hodinu budete přemýšlet, co byste si opět strčili do pusy. Z toho důvodu představuje v rámci komplexní vyvážené stravy tzv. dietní jídlo.

Doporučený článek:  Bezkonkurenční lék na kašel nesmí chybět v žádné domácí lékárničce. Recept na borovicový sirup je snadný

Oves je zdrojem bílkovin a tím i aminokyselin. Tělo si je neumí vyrobit samo, a tak je musíme přijímat v potravě. Vločky v sobě mají vlákninu důležitou pro lepší trávení a zrychlení metabolismu.

Zdroj obrázku: Freepik

Snižuje krevní tlak

Ovesná kaše dodá tělu spoustu vitamínů a jiných potřebných látek. V tomto pokrmu najdete velké množství železa, zinku, vápníku, hořčíku, ale také manganu a fosforu. Ve vločkách najdete vitamíny A, E, K a B. Právě vitamíny B dodávají potřebnou energii a zároveň pozitivně působí na nervový systém.

Doporučený článek:  Při bolesti hlavy uleví kromě prášku také bylinky nebo masáž

Samotný oves obsahuje snadno stravitelné sacharidy, které se postupně uvolňují. Bonusem je nízký obsah sodíku. Díky tomu je tato snídaně vhodná pro lidi s vysokým krevním tlakem.

Cukr a sůl mohou vše pokazit

Potřebujete kaši přisladit? Zvolte jiné sladidlo než cukr; ten by zničil všechny příznivé vlastnosti ovesných vloček. Kaši zkuste dochutit ovocem, které je samo o sobě sladké. V případě, že vám ovocné šťávy nestačí, použijte med nebo jiný sirup (např. čekankový). Med přidávejte až ve chvíli, kdy kaše vychladne, aby neztratil své vlastnosti.

Doporučený článek:  Černý bez je skutečný poklad pro zdraví. Ve sladkém sirupu si ho zamiluje celá rodina

Máte rádi sladké snídaně v podobě ovesné kaše? A na jaký způsob ji máte nejradši?

Zdroj: https://www.eatthis.com/making-oatmeal-healthier/