
Zdroj obrázku: Freepik
Nakládané okurky jsou velmi zvláštním pokrmem, který buď milujeme, nebo nenávidíme. Je proto dobré vědět, jak si je udělat doma, abyste měli vždy křupavé a chutné okurky naložené v láku po ruce. Můžete si jejich chuť užívat celou zimu. Pasterizovat je můžete dokonce v troubě, ale mnoho lidí volí spíše klasický postup, kdy sklenice s okurkami dávají do hrnce s vodou.
Jak pasterizovat sklenice v troubě?
Zavařeniny patří mezi oblíbené produkty, protože si tak potraviny uchovají všechny vitaminy, které obsahují, a zároveň neztrácejí na trvanlivosti. Je ale potřeba vědět, jak je správně zavařit, aby vydržely a zároveň byly chutné. Jak tedy pasterizaci provádět? Můžete k tomu použít hrnec s vodou, nebo sklenice vložit do trouby a dělat je nasucho.
Díky pasterizaci budou potraviny zbavené bakterií a dalších látek, které se v nich mohou objevit. Dejte si ale pozor, nakolik kvalitní sklenice používáte. Musíte je důkladně vymýt a také se podívat, jestli víčka dostatečně těsní. Jinak bude pasterizace k ničemu a za několik dní zjistíte, že se vám okurky ve sklenici kazí, a to nejen podle zápachu.

Místo hrnce zvolte troubu
Zavařování v hrnci je klasickým způsobem pasterizace. Tento proces si ale můžete ulehčit, protože pasterizovat můžete i v troubě. Je to rychlejší způsob zavařování, takže ho můžete použít v případě, že máte velké zásoby okurek. Do trouby se jich totiž vejde mnohem více než do jednoho hrnce. Jak ale v troubě pasterizovat? Je to jednoduché.
Velký plech vyložte papírem na pečení. Postavte na něj sklenice dnem vzhůru a sklenice by se neměly navzájem dotýkat. Dávejte pozor také na obsah sklenic, protože lák už musí být vychladnutý. Troubu nastavte na 120–130 stupňů a nechte sklenice pasterizovat asi půl hodiny. Po uplynutí doby vypněte troubu, ale sklenice tam ještě dalších třicet minut nechte. Nakonec je postavte na chladné místo dnem vzhůru.
Zdroj: https://morningchores.com/oven-canning/