Správná pasterizace okurek zajistí, že si zachovají svou chuť, pevnost a výživovou hodnotu. Takové nakládání není vůbec obtížné. Stačí trouba nebo hrnec a půl hodiny volného času, aby vám okurky vydržely několik měsíců.
Co je pasterizace
Pasterizace není nic jiného než zahřátí potravinářských výrobků, aby se zabránilo růstu patogenních bakterií a plísní, které způsobují kažení. Přerušuje také proces kvašení, což potravinám prodlužuje trvanlivost a umožňuje delší skladování. A to vše se zachováním chuti výrobků a bez použití umělých přísad.
Při pasterizaci zahříváme potraviny na 60–100 stupňů Celsia. Teplotu upravujeme podle produktu, který pasterizujeme. Bohužel se při tomto procesu ztrácejí i některé probiotické vitaminy a bakterie, proto je důležité dodržet správnou dobu pasterizace, aby se zachovalo co nejvíce cenných živin.
Správná pasterizace okurek
Na nakládaných okurkách si můžete pochutnávat po celý podzim a zimu. Pasterizaci lze provádět dvěma způsoby – suchou a mokrou. Suchá pasterizace se provádí v troubě. Tato metoda je o něco složitější. Měli byste věnovat pozornost teplotě a vzít v úvahu typ zařízení, které máte. Stačí vložit sklenice do studené trouby, nastavit teplotu na 120 stupňů a zapnout funkci termoregulace. Po zahřátí trouby nechte sklenice pasterizovat dalších 20 minut. Poté troubu vypněte a mírně pootevřete dvířka, aby sklenice mohly postupně vychladnout.
Mokrá pasterizace je klasická a oblíbenější metoda domácí pasterizace známá již po staletí. Potřebujete velký hrnec. Pasterizace by měla začít vyložením hrnce čistou utěrkou a uspořádáním sklenic tak, aby se nedotýkaly. Poté je zalijte horkou vodou pod úroveň víček. Vodu přiveďte k varu a okurky pasterizujte dalších 20–25 minut. Poté je opatrně vyjměte z vody a osušte.
Zdroj: https://twiceastasty.com/canning/techniques/