Zbytky jídel nemusí skončit v koši. Ze slupek nebo starších brambor ještě vykouzlíte chutnou večeři

Každému z nás občas po obědě zbyde jídlo, které většinou končí v odpadkovém koši. Pokud nemáte zahradu, kam byste jídlo pravidelně vyhazovali, budete si muset poradit jinak, abyste zbytečně nevytvářeli odpad, který lze ještě využít. Jestli jste si předem uvařili více brambor, než stačíte sníst, nemusí skončit v koši.

Využít můžete všechny potraviny, které máte navíc

Brambory můžete ohřát a přidat k nim například uzené maso, vejce nebo smetanu. Vytvoříte tak jídlo z jednoho kastrolu, nají se celá rodina a navíc využijete potraviny, které vám zbyly z předešlého dne. Z polévkové zeleniny pak snadno můžete udělat vývar, který následně použijte jako základ polévky nebo omáčky. Pokud máte v lednici také tvaroh, můžete k němu přihodit mouku, vejce nebo starší banán a usmažit placky.

Doporučený článek:  Tipy pro levné a chutné vaření, které si může dovolit každý

Jestli vám tyto recepty nestačí, můžete si poradit ještě jinak. Vývar můžete například zamrazit, nalijte ho do formičky na ledové kostky a poté budete mít pokaždé správné množství, například do omáček. Nevyhazujte ani slupky od brambor, protože ty můžete zalít olivovým olejem, posypat solí a vložit do trouby. Je to vynikající pochoutka například k večernímu sledování televize.

Zdroj obrázku: Freepik

Slupky od potravin můžete použít jako hnojivo na rostliny

Pokud milujete banány nebo citrusy, vyplatí se schovávat si jejich slupky. Ty můžete využít nejen k úklidu, ale také jako hnojivo, a to nejen pro pokojové rostliny, ale také na zahradní plodiny. Květinám dodají spoustu živin. Zbytky z loupání zeleniny pak můžete také zamrazit a poté z nich udělat silný vývar. Vařte ho ale alespoň hodinu, čím déle, tím bude vývar silnější.

Doporučený článek:  Vůně bobkového listu redukuje stres a zlepšuje náladu. Zároveň vyžene z domova nevítaný hmyz

Rohlíky, chléb nebo jiné pečivo můžete nechat usušit a poté ho namlít na strouhanku. Vaječné skořápky je také škoda vyhazovat, protože je můžete nadrtit, vhodit do květináče nebo je sbírat a poté jimi znovu krmit slepice. Je to koloběh, který se rozhodně vyplatí absolvovat. Určitě najdete i další tipy, jak ušetřit na jídle a zároveň udělat skvělé jídlo, na kterém si pochutnáte.

Zdroj: https://www.hennepin.us/choose-to-reuse/tips/leftover-ideas