Rychlovarnou konvici ve své domácnosti používá skoro každý. Znáte ale způsoby, jak ji co nejlépe vyčistit? Máme pro vás pár tipů, jak na to!
Rychlovarná konvice a vodní kámen
Rychlovarná konvice se často zanáší vodním kamenem. V mnoha případech za tím stoji tvrdá voda. Měli byste ji proto pravidelně každé tři týdny čistit. Můžeme tím předejít žaludečním problémům a také tomu, aby konvice dosloužila příliš brzy. Usazený vodní kámen také zpomaluje ohřev vody a spotřebovává více energie. Dalším z důvodů k umytí je, že se může konvice začít přehřívat, čímž může dojít k jejímu poškození. Částečky také mohou přejít do vody a změnit její chuť. Pokud máme v konvici vrstvu vodního kamene, může dojít k množení bakterií.
Jak nám může pomoci citrón
Jedním z pomocníků, který nám pomůže vyčistit rychlovarnou konvici, může být citronová šťáva. Převařte vodu, nalijte do ní 3/4 šálku citronové šťávy a nechte půl hodiny působit. Pak dejte vodu znovu vařit. Po uvaření vodu vylijte, opláchněte konvici studenou vodou a nechte ji vychladnout. Je možné, že se ihned napoprvé nezbavíte veškerého vodního kamene. V tomto případě je potřeba celý proces opakovat i několikrát.
Druhý způsob – citrón s octem
Smíchejte 1 šálek octa, 1/4 šálku citronové šťávy a půl sklenice vody. Postup je velmi podobný. Nalijte směs do rychlovarné konvice a uvařte. Pak nechte působit 45 minut. Stejně jako u předchozí varianty můžete postup několikrát zopakovat, dokud se vám konvice nebude zdát dostatečně čistá.
A co vnější vzhled konvice?
Vnitřek máte vyčištěný, ale zvenku konvice vůbec nevypadá dobře? I na toto máme návod, který nám pomůže zbavit se nečistot natolik, že konvice bude vypadat jako nová. Opět si připravte ocet. Namočte houbičku do octa a konvici vyčistěte. Nerezovou konvici můžeme po umytí ještě krásně vyleštit pomocí lesklé strany alobalu. Bude vypadat jako nová!
Zdroj: https://www.countryliving.com/food-drinks/a31017586/how-to-clean-electric-kettle/