3 koření, která nesmí chybět v jídelníčku žádného seniora: organismus udrží v nejlepší kondici

Čím déle žijeme, tím pečlivěji bychom měli vybírat produkty, které budou na našich talířích. Metabolismus se totiž s věkem mění a tělo se regeneruje pomaleji. Je dobré vědět, že kromě omezení těžce stravitelných produktů by se do jídelníčku seniora mělo zařadit také vhodné koření. Které přinese největší užitek?

Skořice

Skořice je naprosto nezbytným kořením ve stravě seniorů. Vyplatí se ji mít po ruce každý den. Nejlepší je trvale ji umístit na stůl, kde dříve měla pevné místo slánka. Práškovou skořici je možné nasypat do estetické skleněné nádoby a umístit na viditelné místo, aby se návyk jejího užívání stal součástí pravidelných zvyků. Špetka skořice dodá chuť každému sladkému pokrmu, ale nenechte se mýlit, hodí se třeba i do salátů.

Zdroj obrázku: Freepik

Černý kmín

Černá semena, známá jako černý kmín, mají obrovské zdravotní přínosy. Vyplatí se je používat v každém věku. Pro zralé lidi je však skutečným zlatem mezi kořením. Po oleji z černého kmínu by měli sáhnout především lidé se sklony k alergiím a anémii. Výkonnost organismu s věkem klesá, a proto je nutné zaměřit se na nutričně bohatá jídla, která tělu dodají dostatek živin. Černým kmínem můžete posypat chlebíčky, těstoviny, brambory, přidat jej do tvarohu nebo do salátů.

Doporučený článek:  Zdraví celého těla je uloženo ve střevech. Nevhodný jídelníček nezůstane bez následků

Kurkuma

Největší předností kurkumy je její protirakovinný účinek, který by dnes měl zajímat snad každého, zdaleka nejen starší lidi. Žijeme ve velmi znečištěném prostředí, kde je bohužel faktem, že mikroplasty jsou přítomny ve vzduchu, vodě a půdě, a proto jsme všichni více vystaveni riziku vzniku rakoviny. Nelze opomenout fakt, že toto riziko také roste s věkem, kdy se snižuje schopnost těla rychle a efektivně odstraňovat toxiny z tkání a buněk. Kurkuma by proto neměla chybět v jídelníčku žádného seniora. Chutná báječně a bez obav ji můžete přidat do sendvičů, salátů, jídel na bázi rýže a těstovin. Vyplatí se používat ji i do nápojů.

Zdroj: https://www.terravista.org/14-spices-and-herbs-to-use-in-meals-for-senior-citizens/