Zamrazování je jednou z nejoblíbenějších a nejrychlejších metod uchování potravin. Mražené produkty si udrží svou chuť, vůni, ale také řadu vitamínů a minerálů. Rozmrazení bývá málo pracné a práce s rozmrazenými potravinami velmi snadná. Díky mrazení potravin zamezíme plýtvání jídlem a můžeme si také ušetřit peníze při větších nákupech v akci. Bohužel ne všechny potraviny jsou k zamrazení vhodné. Jaké produkty se nedoporučuje dát k ledu a z jakého důvodu?
Produkty jednou zmrazené
Pokud máte jednou zmrazené potraviny, již je víckrát nezamrazujte. Můžete si přivodit totiž vážnou otravu. Proces mrazení mikroorganismy nezabije, jen je uspí. Po následném rozmrazení se tyto mikroorganismy množí závratnou rychlostí. Proto by se víckrát než jednou neměly potraviny zmrazovat!
Potraviny plné vody
Mezi tyto potraviny patří například meloun, okurka, hlávkový salát, kiwi a ostatní ovoce a zelenina s množstvím ovocné šťávy. Tyto potraviny se nedoporučuje mrazit, jelikož mohou při procesu zmrazení ztratit pevnost a strukturu. Voda se při mrazu mění v ledové krystaly, které způsobují praskání buněčných membrán v potravinách.
Mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku
Například jogurty, tvaroh nebo majonéza se nedoporučuje dávat k ledu. Při rozmrazování se mohou oddělovat vrstvy dané potraviny a může se tak stát, že se oddělí například tuk. Výrobky sice nepoškodí mrazák, ani neexplodují, ale při následné konzumaci by mohly být velmi nezdravé.
Vejce
Názory na zamrazení vajec se značně mění. Někdo je absolutně proti, jiný zase zmrazování vajec doporučuje. Je třeba si uvědomit, že při zmrazení vajec může být poškozena skořápka. Pokud tedy potřebujete vejce zamrazit, určitě se doporučuje použít vejce syrové. Navíc se vařená vejce po zmrazení a následném rozmrazení stávají velmi gumovými.
Zdroj: https://www.geappliances.com/ge/lifestyles/foods-you-should-not-refrigerate.htm