Zbavit se doma pavouků pomohou specifické vůně

Stará lidová pověra traduje, že pavouci do domácnosti přinášejí peníze. Někdo dokonce věří, že přítomnost pavouků v domech a bytech je důkazem zdraví členů domácnosti. Jenže v mnohých z nás pohled na pavouky nevzbuzuje radost a pozitivní asociace, ale strach a odpor. Zjistěte, jak se těchto nezvaných nájemníků efektivně zbavit.

Pavouky láká potrava v domácnostech

Pavouci se vyznačují charakteristickou stavbou těla – hlavohrudí a břichem navzájem spojenými spojkou. Měří obvykle od 1 do 10 milimetrů, i když existují i daleko větší exempláře. U nás jich najdeme hned několik druhů. Pavouci se živí ovocnými muškami, mšicemi, moly, mravenci a blechami. Nepředstavují hrozbu pro naše zdraví.

Doporučený článek:  Citron nesmí doma chybět. Pomůže lépe usnout, zatočí se zápachem a zanechá za sebou lesk

Jaro a léto je obdobím páření, a tím i zvýšené přítomnosti pavouků v domech a bytech. Nevyhýbají se ani centrům měst, ani vesnicím. Na své cestě za hledáním partnera, potravy a bezpečného místa k rozmnožování se do domu dostanou každou možnou skulinkou. Nejčastěji splétají pavučiny na tmavých místech a v zákoutích, protože jsou plaší a před lidmi utíkají. Přitahuje je malý hmyz, který vydává specifickou vůni, a ten zase rád hoduje na našich zbytcích jídla.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak se jich zbavit?

Pokud se chcete pavouků zbavit, nejprve nainstalujte moskytiéry s hustou sítí do oken a balkonových dveří. Udržujte doma čistotu. Prach, špína, zbytky jídla, drobky a shnilé ovoce nebo zelenina jsou ideálním prostředím pro hmyz, který je přirozenou potravou pavouků. Připravte si přírodní odpuzující sprej z 5 polévkových lžic kyseliny citronové a litru vody. Můžete přidat i kafrový, citronový, mátový, levandulový nebo tea tree olej.

Doporučený článek:  Česnek podpoří orchideje v dalším kvetení

Pavouci nesnáší vůni skořice, na ohrožená místa tedy můžete nasypat trochu koření nebo položit pár sušených tyčinek. Odpuzovat je bude také bazalka, levandule, máta, citronová tráva, muškát a eukalyptus. Na podzim si domů můžete přinést kaštany a žaludy. Když vše ostatní selže, sáhněte po chemických insekticidech.

Zdroj: https://smithspestmanagement.com/blog/post/how-to-get-rid-of-spiders/