Propláchnutí rýže před vařením vyplaví obsažený arzen

Věděli jste, že se rýže musí před uvařením propláchnout? Většina lidí o tom nemá vůbec tušení. Rýže obsahuje anorganický arzen, který může být pro člověka extrémně nebezpečný a může ohrozit vaše zdraví. Díky propláchnutí pod čistou tekoucí vodou se můžete tohoto toxinu z rýže zbavit a sami uvidíte, že se vám rýže také bude mnohem méně lepit k sobě.

Proč byste měli proplachovat rýži?

Mnoho lidí o tom neví, ale rýže obsahuje poměrně velké množství arzenu. Jedná se o škodlivý toxin, který může způsobit vážné zdravotní problémy při dlouhodobé nebo bohaté konzumaci. Může způsobit vysoký krevní tlak, onemocnění koronárních tepen a rakovinu. Arzen je škodlivý pro děti i dospělé a zbavit se ho můžete, když rýži důkladně propláchnete.

Doporučený článek:  Faktory, které hrají roli při rozhodování o koupi nové autobaterie

Jak to udělat správně?

Existuje hned několik způsobů, jak opláchnout rýži. Nejrychlejší je jednoduché propláchnutí pod tekoucí studenou vodou. To ale není nejefektivnější metodou. Při oplachování sledujte vodu pod sítem a proplachujte, dokud nebude voda dokonale čistá. Jedině tak si můžete být jistí, že většina arzenu z rýže vyprchala a vy ji můžete bezpečně konzumovat. Existují ale také lepší metody.

Zdroj obrázku: Freepik

Namáčení na krátkou a dlouhou dobu

Krátké namáčení je mnohem efektivnější než propláchnutí. Rýži nasypte do misky, zalijte studenou vodou a nechte alespoň půl hodiny stát. Poté rýži ještě propláchněte pod tekoucí vodou. Tímto způsobem se rýže vyčistí od škodlivého arzenu a také se rychleji uvaří. Namáčením bude rýže lépe absorbovat vodu a zbavíte se také části škrobu, který způsobuje následné lepení rýže.

Doporučený článek:  Domácímu česneku se ten z obchodu nikdy nevyrovná. Snadno se pěstuje i doma za oknem

Nejlepším způsobem, jak se zbavit arsenu, je dlouhé namáčení. Postup je stejný jako u krátkého, ale rýži necháte stát pár hodin přes den nebo ideálně přes noc. Během tohoto procesu byste měli vyměnit vodu, ale není to nezbytné. Po uplynutí doby pro namáčení můžete vodu slít a rýži nasypat do vhodného hrnce. Zalijte ji čistou vodou a uvařte tak, jak jste zvyklí. Uvidíte, že se uvaří mnohem rychleji a nebude obsahovat škodlivé toxiny.

Zdroj: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1382668915300946, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4186552/, https://www.food.gov.uk/safety-hygiene/arsenic-in-rice, https://www.healthline.com/nutrition/arsenic-in-rice