Podzimní nečas dává obuvi zabrat. Ochránit ji můžeme domácími prostředky

Podzim přináší pro naši obuv mnohá úskalí – louže, bláto, v některých případech i posypovou sůl. Naše boty ale musí tyto extrémní podmínky vydržet, navíc ne pouze jeden den, ale hned několik měsíců, dokud nenapadne sníh a nevyměníme podzimní boty za zimní. Jak obuv ochránit před zničením? Můžete použít nakoupené impregnace nebo vyzkoušet domácí metody.

Boty z přírodní kůže ochráníte glycerinem nebo parafínem

Glycerin můžete nanést na boty, nechat dvacet minut působit a následně vyleštit obuv měkkým hadříkem. Klidně to můžete udělat starým tričkem z bavlny. Pokud budete používat petrolej s parafínem, je nutné je nalít do lahvičky. Sto mililitrů petroleje smíchejte se lžičkou parafínu, dejte do horké vody a počkejte, až se parafín rozpustí.

Doporučený článek:  Ozdobte hroby svých blízkých netradičně. Originální svíčka bude krásnou vzpomínkou nejen na Dušičky

Ještě teplou směs vetřete do svrchní části bot, počkejte půl hodiny a obuv vyleštěte. Koupit si můžete také klasické leštidlo na boty v kovové krabičce, které nestojí mnoho peněz a udělá velkou službu. Odvíčkujte ho a položte na pastu zapálenou sirku, nechte hořet a po deseti vteřinách oheň uhaste zakrytím plechovky. Roztavenou pastu pak naneste na boty, nechte tři hodiny a následně vyleštěte. K leštění můžete využít kartáč na boty.

Zdroj obrázku: Freepik

Boty můžete osvěžit jedlou sodou

Většina tekutých laků a impregnací na boty nechává kůži lesklou, ale neochrání ji. A jak obnovit gumové holínky, které na podzim určitě budete muset vytáhnout? Stačí je omýt mýdlem a vodou, následně naneste glycerin po celém povrchu. Vyleštěte hadříkem. Menší škrábance můžete odstranit pomocí bílého octa. Následně opláchněte vodou, otřete a vytvořte směs glycerinu a vody. V té namočte hadřík a holínky otřete.

Doporučený článek:  Česnek lze vypěstovat i doma za oknem

Pokud jsou škrábance hlubší, místo octa použijte benzín. Holínky, stejně jako klasickou podzimní obuv, můžete osvěžit například jedlou sodou. Tu stačí nasypat do dvou filtrů na kávu, vložit do holínek, nechat působit přes noc, ráno filtry vyndat a holínky si obout.

Zdroj: https://www.rinse.com/blog/care/shoe-hacks-fall/