Zářivě bílé ručníky jako z hotelu: profesionální péči jim zajistíte i v pohodlí domova

Šednutí nebo žloutnutí ručníků, kuchyňských utěrek i dalších tkanin je nevyhnutelné. Měli byste proto znát jednoduchou metodu, díky které jim vrátíte jejich původní bělost. Uvidíte, že vám tyto metody nijak nezatíží rozpočet a zároveň vám ušetří peníze za nové ručníky. Triky jsou velmi jednoduché, levné, ekologické a používaly je již naše babičky. Jak na sněhově bílé ručníky?

Domácí bělidlo na ručníky se slunečnicovým olejem

Použití slunečnicového oleje je poměrně netradiční, ale velmi efektivní způsob, jak vrátit ručníkům jejich bělostný vzhled. Potřebovat budete velký hrnec, 3 litry vroucí vody, 2 lžíce slunečnicového oleje, 2 lžíce soli, 1 lžíci jedlé sody a 100 gramů pracího prášku. Do hrnce nalijte vroucí vodu, přidejte slunečnicový olej, sůl, jedlou sodu a prací prášek.

Doporučený článek:  Při oteklých nohách uleví levandule nebo extrakt z kaštanu

Důkladně promíchejte a vložte do směsi ručníky a utěrky. Všechno umístěte na mírný oheň a vařte po dobu 5 minut. Hrnec sundejte ze sporáku a nechte vychladnout. Látku vytáhněte a vyperte v pračce jako obvykle. Díky tomu, že bílé ručníky nebo utěrky necháte projít varem v této směsi, zajistíte jejich jedinečnou bělost a čistotu na další měsíce a nebudete muset kupovat hned nové.

Zdroj obrázku: Freepik

Hotelový trik pro bílé ručníky

V hotelu nikdy nenajdete zašedlý ručník. Chcete znát jejich tajemství? Můžete to zkusit i doma. Smíchejte kyselinu citronovou a horkou vodu v poměru 3 : 7 a kyselinu nechte v roztoku zcela rozpustit. Potom do směsi namočte ručníky a utěrky, které chcete vybělit. Nechte působit minimálně několik hodin. Potom vše vložte do pračky a vyperte jako normálně.

Doporučený článek:  Cukr pomůže udržet oblečení syté barvy, na černé oděvy funguje káva

Bělidlo na ručníky s citronem

Nechcete sahat při bělení ručníků po slunečnicovém oleji? Spolehněte se na obyčejný citron. Ovoce nakrájejte na plátky (i se slupkou), vložte do hrnce, zalijte vodou a přiveďte k varu. Do výsledného roztoku namočte šedou látku a nechte působit po dobu jedné hodiny. Nakonec ručníky, utěrky a další tkaniny vyperte v pračce jako obvykle. Kromě bělosti získáte i příjemnou vůni citrusů.

Zdroj: https://www.acleanbee.com/how-to-keep-white-towels-white/