Hlas blízkého člověka působí jako objetí a zlepšuje náladu

Hlas lidí, kteří jsou našemu srdci nejbližší, může změnit naši náladu a pohled na svět. Hlasy lidí, které milujeme, jsou pro nás nesmírně cenné a měli bychom si je zaznamenávat, abychom je již nikdy neztratili ze svého života. Fotografie jsou sice skvělé, ale hlas je hlubokým psychologickým tonikem, jak potvrdily četné výzkumy.

Zajímavý experiment pracoval s léčbou hlasem

Biologický antropolog Leslie Seltzer z Wisconsinsko-Madisonské univerzity provedl výzkum, ve kterém nechal dobrovolníky podstoupit stresující zkoušku. Po zkoušce byli lidé vyzváni, aby zavolali svým matkám. Jedna skupina si povídala s matkou prostřednictvím SMS, druhá skupina jí zavolala a mluvila s ní přímo. Leslie Seltzer testoval vzorky krve odebrané po zkoušce a po kontaktu s matkou.

Doporučený článek:  Některým celebritám hygiena nic neříká. Odborníci mají o každodenním mytí jasno

Experiment odhalil překvapivý rozdíl. Jedinci, kteří slyšeli hlasy svých matek, měli v krvi mnohem méně stresových hormonů a vyšší hladinu oxytocinu, který podporuje vznik příjemných pocitů. Ti, kteří posílali jen SMS, nevykazovali žádnou změnu v chemii krve. To znamená, že hlas někoho blízkého skutečně může změnit chemii těla pozitivním způsobem. Uklidní nás a sníží stres, který jsme právě prožili.

Zdroj obrázku: Freepik

Lidský hlas má stejnou moc jako objetí milované osoby

V další studii, na které se podíleli také studenti, Seltzer zjistil, že rozhovor s matkou aktivovalo stejnou část mozku jako během objetí. To znamená, že slyšet hlas někoho, koho milujete, má stejný účinek, jako když se ho fyzicky dotýkáte. Je dokázáno, že pacienti v kómatu se léčí rychleji, když slyší hlas někoho, koho znají a je jim blízký.

Doporučený článek:  Bez budíku jsou rána mnohem klidnější. Jednoduchá technika naučí mozek probouzet se přirozeně

Myslete na to, že objímat můžete své milované jen po určitou dobu ve svém životě. Jakmile si zaznamenáte jejich hlas a uložíte si ho v jakékoli formě, budete si ho moci pouštět, kdykoli jen budete potřebovat, a vždy se budete cítit velmi dobře, i když už s vámi vaši milovaní nebudou moci být. Jak je vidět, lidský hlas je přímo lékem, který dokáže zmírnit stres. Měli bychom tedy hlasy svých blízkých nejen nahrávat, ale také si s nimi povídat tak často, jak je to jen možné.

Zdroj: https://www.mentalhealth.org.uk/explore-mental-health/kindness/kindness-matters-guide, https://news.wisc.edu/for-comfort-moms-voice-works-as-well-as-a-hug/, https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-carpe-diem-project/201810/the-human-voice-is-medicine-so-why-arent-we-talking, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4513326/, https://www.medicalnewstoday.com/articles/326168