Cibule je jedním ze základních druhů zeleniny. Používáme ji téměř do každého teplého jídla, takže se neustále potýkáme s krájením této zeleniny. Všichni to známe. Jakmile začnete krájet cibuli, oči vás ihned pálí a slzy tečou proudem. Můžete se proti tomu trochu bránit, i když se tohoto problému nejspíš nikdy nezbavíte úplně. Poradíme vám, jak na krájení cibule bez pláče.
Fyzická ochrana očí
Brýle nebo kontaktní čočky vám mohou hodně pomoci. Skvělou vychytávkou jsou také brýle na potápění, protože se vám štiplavé látky z cibule nedostanou do nosu ani do očí. Možná budete vypadat trochu legračně, ale při krájení cibule se budete cítit mnohem lépe.
Ostrý nůž
Vyberte si na krájení správný nástroj. Jakmile se pod tupým nožem cibule více rozdrtí, takže se látky více uvolní do vzduchu. A čím více se jich uvolní, tím více budete plakat. S pomocí ostrého nože budete mít práci za sebou mnohem rychleji a navíc se vám nedostane tolik štiplavosti do obličeje. Najděte si proto vždy ten nejostřejší nůž, který máte v kuchyni.
Studená cibule
Podle některých lidí také pomáhá, když vložíte očištěnou cibuli na chvíli do lednice nebo do mrazáku. Ze studené cibule se uvolní méně látek, které způsobují slzení očí. Stejně tak si při krájení otevřete okno, abyste stáli v dobře větrané místnosti. Jestli máte k dispozici větrák, můžete ho také použít.
Krájení pod tekoucí vodou
Jednou z trochu netradičních metod je krájení pod tekoucí vodou. Asi to nebude příliš pohodlné a musíte si dávat pozor na prsty, ale funguje to. Voda odplaví látky, které by se vám jinak dostali do nosu a do očí. Je to velmi efektivní, i když si u toho asi budete připadat trochu podivně.
Trik s jazykem
Přitiskněte si jazyk na horní patro. Jde o zvláštní experiment, ale tímto způsobem snížíte slzení očí. Můžete to vyzkoušet a sami uvidíte, jestli to funguje i ve vašem případě. Minimálně jedna z těchto metod vám bude zajisté vyhovovat a budete ji při krájení cibule používat pravidelně.
Zdroj: https://www.thekitchn.com/five-tips-on-how-to-cut-onions-1-44517