Jednoduché triky, jak se rychle vypořádat se zalehlýma ušima

Zalehlé uši jsou velmi nepříjemné a na dovolené k nim můžete přijít velmi snadno. Jednou možností je potápění ve vodě nebo cestování letadlem. U každé z těchto příčin můžete vyzkoušet hned několik triků, kterými se potíží zbavíte velmi rychle. Poté si užijete znovu běžného slyšení a budete přesně vědět, co dělat příště při stejné příležitosti.

Zalehlé uši z vody

Metoda, která vás jistě napadne jako první, je náklon hlavy na stranu a potřesení hlavou. Tím se zbavíte zbytků vody, které se tam usadily. Další možností je položit dlaň na ucho a jemně sát ústy, jako kdybyste měli v ústech brčko. Tento podtlak vytlačí vodu ven a vy se zbavíte velmi nepříjemného pocitu uvnitř ucha. A také uslyšíte stejně jako obvykle.

Doporučený článek:  Vyrobte si domácí svíčky a provoňte svůj domov

Pomoci vám může také použití tepla. Přiložte si k uchu nahřátý ručník nebo kapesník. Teplo rozšíří zvukovod a vody vyteče ven z ucha. A nakonec se můžete spolehnout na gravitaci a čas. Jednoduše si lehněte na stranu, kde máte zalehlé ucho. Gravitace se postará o to, aby voda vytekla z ucha a tlak se uvolní. Díky tomu uslyšíte velmi dobře a zalehlý pocit zmizí.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak se zbavit zalehlých uší z letadla?

Uši vám mohou zalehnout také v letadle. V tomto případě je nejlepší více polykat, zívat nebo cucat bonbon. Tímto způsobem vyrovnáte tlak mezi středním uchem a okolním prostředím. Zkusit můžete také tzv. Valsalvův pohyb. Zacpěte si nos, zavřete ústa a vydechněte skrz ucpaný nos. Tento tlak zajistí, že se vnitřní část uvolní a tlak velmi rychle zmizí.

Doporučený článek:  Žena vyzrála na vysoké podpatky. Díky netradiční vychytávce ji už nohy nebolí

Velmi dobře vám během letu na dovolenou nebo domů pomůže také pití nebo žvýkání. Zkuste se napít vody nebo si dejte malou svačinu. Tím udržíte uši bez zalehnutí. A nakonec můžete zkusit také speciální pomůcky, které vám doporučí lékař. Rozhodně se před použitím nejrůznějších pomůcek poraďte s lékařem, abyste si zbytečně neublížili. Většinou je totiž potřebovat nebudete.

Zdroj: https://www.healthline.com/health/how-to-unclog-ears