Jak se zbavit horečky přírodním a efektivním způsobem?

Horečka je zvýšení tělesné teploty, kterým naše tělo bojuje s patogenními mikroby. Důležité je rozlišit mezi nízkou a vysokou teplotou. Horečky nízkého stupně jsou od 37 do 38 stupňů Celsia, zatímco vysoké horečky se pohybují od 38 stupňů Celsia výše. Nejčastěji se objevuje u onemocnění: nachlazení, chřipka, angina, zánět vedlejších nosních dutin, faryngitida, cystitida, příušnice a spalničky. Jak se s ní rychle vypořádat?

Co dělá horečka s vaším tělem a jak ji správně měřit?

Zvýšená tělesná teplota si jasným signálem nemoci. Kromě toho také zrychluje metabolismus, stimuluje tvorbu protilátek a ukládání vody, zpomaluje trávení a můžete se cítit velmi unavení. Je přirozené, že se mění v závislosti na denní dobu. Večer bude zajisté vyšší. To souvisí s cirkadiánním rytmem sekrece kortizolu v těle. Nemusíte se proto obávat, že by se váš stav večer horšil. Je to naprosto normální a přirozené.

Doporučený článek:  Rajčatová šťáva je vitaminová bomba, kterou se vyplatí pít každý den. Organismu navrátí ztracenou rovnováhu

Jak ji správně měřit? Ideální je pořídit si bezkontaktní elektronický teploměr, který měření provádí držením několik centimetrů od čela. Máte-li klasický teploměr, musíte si dát záležet na jeho správném použití. Měření teploty v podpaží vyžaduje, aby byl správně přitlačen k tělu. Pokud ho vkládáte do úst, nezapomeňte jej vždy dekontaminovat a špičku teploměru umístit pod jazyk a ústa zavřít. Další možností je měření rektálním teploměrem nebo měření v uchu, ale obojí vyžaduje hodně jemnosti a většina lidí sází na jednodušší možnosti.

Doporučený článek:  Zázvorovou tinkturu připravíte jen ze tří ingrediencí. Její sílu využijete nejen v zimě

Co použít na boj proti horečce?

Ke snížení teploty lékaři a lékárníci doporučují používat antipyretika, jako je ibuprofen nebo paracetamol. Možná máte i jiné produkty a značky, na které jste zvyklí a používali je vaši rodiče. Kromě použití léků se také doporučuje hodně odpočívat a pít hodně tekutin. Jistě to nepřekvapí, ale vyplatí se pít čaj s citronem a medem, abyste doplnili vitamín C, která tělo potřebuje. Chcete-li použít přírodní varianty antipyretických léků, můžete použít malinový, topolový, bezový nebo lipový sirup. Mají totiž velmi podobné účinky jako antipyretické léky z lékárny.

Zdroj: https://www.healthline.com/health/viral-fever-home-remedies