Proti plísni funguje peroxid vodíku, ocet a mořská sůl

Pokud si všimnete toho, že se na stěnách vašeho domu začala tvořit plíseň, začněte okamžitě jednat. Vdechování plísňových spor je zdraví nebezpečné a způsobuje dýchací obtíže. Než sáhnete po chemických prostředcích, které by vás mohly dráždit, vyzkoušejte domácí přípravky na odstranění plísní ze zdí.

Nejvíce ohrožené jsou vlhké místnosti

Plísně se nejčastěji vyskytují v kuchyni a koupelně, protože právě zde dochází k nejvyšší koncentraci vlhkosti a špatné cirkulaci vzduchu. Tento problém může navíc zhoršit špatně fungující ventilace, která by se měla pravidelně čistit. Vdechovaná plíseň poškozuje dýchací ústrojí a může způsobovat silné alergické reakce.

Doporučený článek:  Se správným postupem je čištění gauče snadné a rychle hotové

Účinným prostředkem proti plísním je peroxid vodíku. Jeho aplikace je velmi jednoduchá, nejlépe bude fungovat přípravek ve spreji. Nastříkejte ho na povrch pokrytý plísněmi a nechte půl hodiny působit. Po uplynutí této doby pomocí nože seškrábněte plíseň a poté otřete vlhkým hadříkem. Dalším univerzálním prostředkem je jedlá soda. Ta navíc účinně odstraňuje nepříjemný zatuchlý zápach. Jedlou sodu smíchejte s vodou v poměru 1 : 2, dokud nevznikne pasta. Směs naneste na stěny a nechte půl hodiny působit.

Doporučený článek:  Proti mšicím fungují domácí prostředky z kuchyně
Zdroj obrázku: Freepik

Ocet a mořská sůl

Účinným prostředkem v boji proti plísním je také ocet. Je to ekologický a levný prostředek, který jistě najdeme v každé domácnosti. Smíchejte ho s vodou v poměru 1 : 2 a nalijte do rozprašovače. Směs rovnoměrně nastříkejte na plesnivý povrch a nechte čtvrt hodiny působit. Nezapomeňte otevřít okna a dveře, protože vůně octa je velmi intenzivní. Nakonec stěny otřete vlhkým hadříkem.

Mořská sůl je díky svým protiplísňovým vlastnostem dalším skvělým prostředkem. Sůl navíc důkladně vydezinfikuje celý povrch a absorbuje vlhkost, což je velká výhoda zejména v uzavřených místnostech. Pět lžic mořské soli smíchejte s kbelíkem vody a pomocí hadříku rozetřete po stěně pokryté plísní. Nechte několik minut působit a nakonec otřete dosucha.

Zdroj: https://www.washingtonpost.com/home/2021/11/19/how-to-remove-mold-walls/