Křídlový květ není vhodný pro domácí mazlíčky

Křídlový květ je jednou z nejoblíbenějších pokojových rostlin. Je krásným dekorativním prvkem bytu. Jeho přednostmi jsou krásné, lesklé listy a jemné květy. Málokdo však ví, že křídlové květiny jsou na seznamu rostlin, které jsou pro psy nebezpečné.

Populární pokojová rostlina

Už mnoho let si tato rostlina dobývá své místo v našich bytech. Tyto rostliny vděčí za svou popularitu nejen svým dekorativním vlastnostem, ale i mnoha jiným. Mají například schopnost čištění vzduchu. Výzkum provedený v NASA prokázal, že listy a květiny křídlového květu absorbují nebezpečné chemické sloučeniny, jako je formaldehyd, xylen, oxid uhelnatý nebo trichhloretylen.

Doporučený článek:  Maggi dieta zažívá boom. Hlavní roli hrají vejce, zhubnout lze až 25 kilo!

Pokud této květině poskytneme vhodné podmínky, odplatí se dlouhým kvetením. Křídlový květ má rád polostinné polohy, měl by růst ve volné, úrodné, humusové a vlhké půdě. Nemá rád průvan a příliš suchý vzduch může způsobit vysušení listů a jejich následné opadávání.

Zdroj obrázku: Freepik

Jedovaté látky v této pokojové krásce

I když je velmi krásná, dokáže být tato rostlina i nebezpečná. Na jedné straně se odvděčí mnoha cennými vlastnostmi, na druhé straně může být velmi riziková pro naše čtyřnohé spolubydlící. Její listy a květy obsahují alkaloidy a vápenaté oxaláty. Pokud je ukousne kočka nebo pes, můžou jim způsobit podráždění sliznice. Následně dojde k intenzivnímu pálení, svědění a podráždění úst, zejména jazyka a patra. To způsobí nadměrné slinění a nedostatek chuti k jídlu. Tato rostlina může zvířatům vážně poškodit trávicí systém.

Doporučený článek:  Alkohol poškozuje tělo nejen zevnitř. Ubírá především na kráse, pokožka, vlasy i nehty trpí

Křídlový květ je jedovatý i pro lidi. Proto bychom měli být opatrní obzvláště u malých dětí. Pokud by malé dítě snědlo i malý kousek listu nebo květu, způsobilo by to vážné podráždění sliznice a mohla by se objevit nevolnost, nebo až zvracení. Otravu u psa nebo kočky můžete poznat podle bledých dásní. Objevit se může také zvracení, průjem, citlivost břicha nebo slabost. Pokud zpozorujete tyto příznaky, měli byste okamžitě navštívit veterináře.

Zdroj: https://www.petmd.com/dog/conditions/toxicity/are-lilies-poisonous-dogs, https://ntrs.nasa.gov/api/citations/19930073077/downloads/19930073077.pdf, https://miraclegro.com/en-us/indoor-gardening/how-to-grow-and-care-for-peace-lilies.html, https://animalpoisons.com.au/news/peace-lily-cat, https://www.childrens.health.qld.gov.au/poisonous-plant-peace-lily-spathiphyllum/