Fíky jsou zdravým doplňkem salátů nebo dezertů

Fíky jsou speciálním druhem ovoce, se kterým se v naší republice teprve seznamujeme. Tento druh mění barvu ze světle zelené na hnědou během svého dozrávání. Jestliže jste ho ještě nikdy neochutnali, je to velká chyba. Má sladkou chuť, kterou si zamilujete. Fíky se hodí konzumovat nejen čerstvé, ale také v sušené formě. Pozor ale na množství kalorií, které přijmete. Fíky se nehodí do redukční diety kvůli obsahu cukru.

Z fíků se dříve vyrábělo víno

Fíky jako takové znali lidé už před mnoha lety. Traduje se, že se z nich vyrábělo to nejstarší víno na světě. Fíky jsou sice bohaté na spoustu vitaminů, které jsou našemu tělu prospěšné, na druhou stranu jsou ale plné cukrů, které nám naopak nesvědčí. Máme je tedy zařadit do jídelníčku? Fíky jsou tvořené asi z 80 % vodou, ale najdete v nich také vitamin C nebo karoten. Vašemu tělu dodají také vápník, draslík nebo hořčík.

Doporučený článek:  Rakytník posiluje imunitu a urychluje hubnutí. Do jídelníčku patří pravidelně

Pomocí fíků se můžete zbavit mnoha zdravotních potíží, jako například kožních nevzhledných skvrn nebo vředů. Zbavíte se také bradavic, stačí postižená místa potírat přímo fíkem. Funguje skvěle proti překyselenému organismu. Do těla doplníte správné množství draslíku a pomáhá také při zácpě, která je častým problémem z důvodu nedostatku vlákniny.

Zdroj obrázku: Freepik

Fíky se hodí do dezertů i jako svačinka

Pomáhají udržet správnou činnost žaludku, sleziny a slinivky. Fungují také jako lék při menstruačních bolestech a podporují činnost močového měchýře a ledvin. Skvěle se hodí i na podzim, kdy přichází první nachlazení. Můžete si z nich vyrobit odvar, který můžete během celého dne popíjet – posílíte tak imunitní systém.

Doporučený článek:  Správné třídění bioodpadu uleví přírodě

Z fíků si můžete snadno vyrobit také džem nebo marmeládu. Kromě toho se skvěle hodí například do dezertů místo jahod nebo třešní, vyzkoušet ho můžete také do ovocných salátů. Je ale nutné myslet na to, že má vysoký glykemický index a nehodí se tak pro diabetiky a také ty, kteří chtějí shodit nějaké kilogramy.

Zdroj: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-figs, https://www.healthline.com/nutrition/figs-benefits, https://www.verywellfit.com/calories-in-figs-nutrition-and-health-benefits-4109063, https://www.medicalnewstoday.com/articles/327207, https://www.breathewellbeing.in/blog/check-figs-anjeer-good-for-diabetics-with-benefits