Pravidelná výměna povlečení napomůže kvalitnímu a zdravému spánku

Prostěradlo, ale také povlečení nebo peřiny by se měly pravidelně větrat, prát a také měnit. I samotnou matraci je potřeba čistit, stejně jako postel – a nezáleží na tom, z jakého materiálu je vyrobená. Zkontrolujte, jestli vaše lůžkoviny neobsahují bakterie nebo viry, protože ty mohou ovlivnit kvalitu vašeho spánku. Kromě toho je také důležité pravidelně větrat, a vyčistit tak vzduch v ložnici.

Jak často měníte povlečení?

Při nemoci byste měli povlečení měnit ještě častěji, než jste zvyklí. Nejlepší bude ho měnit co druhý den. Zpocená a špinavá prostěradla jsou rájem pro roztoče a také viry, které se pak snadno dostanou do těla a mohou ovlivnit váš spánek. Ráno se můžete probudit s otoky očí, ale také unavení a nevyspalí. Jak často tedy měnit povlečení?

Doporučený článek:  Kvůli vysokým cenám nakupují lidé častěji nekvalitní potraviny

Odborníci doporučují ho měnit každé dva nebo tři týdny. Důležité je při povlékání také myslet na to, že je třeba vyčistit i matraci. Můžete si pomoci například jedlou sodou a octem, nakonec matraci pečlivě vysajte. Proč se tedy vyplatí takto postupovat? Prodloužíte si tím nejen kvalitu povlečení nebo matrací, ale také svůj život, protože se vám bude dýchat lépe.

Zdroj obrázku: Freepik

Jestliže budete prodlužovat interval, můžete se těšit na nemoci

Jestliže nebudete postel převlékat často, může se stát, že se stane semeništěm roztočů a nepříjemných bakterií. Ve špinavém oblečení se pak mohou objevit také některé druhy škůdců a hmyzu, které pak otravují hlavně v noci. Bude se vám špatně spát a většinou to odnese i psychika.

Doporučený článek:  Způsoby, jak efektivně a přirozeně snížit špatný cholesterol

Proto na pravidelné povlékání a větrání peřin a polštářů skutečně dbejte, protože jedině tak budete dlouhodobě zdraví. U malých dětí byste povlečení měli měnit častěji, protože ještě nemají vybudovanou imunitu a několik roztočů by je mohlo ohrozit na zdraví. Také v kočárku byste neměli zapomínat prát a měnit fusaky a podobné lůžkoviny.

Zdroj: https://www.researchgate.net/publication/276494817_Microbiological_Contamination_of_Bed_Linen_and_Staff_Uniforms_in_a_Hospital, https://www.webmd.com/a-to-z-guides/ss/slideshow-dirty-sheets-skin-problems, https://www.healthline.com/health/how-often-should-you-change-your-sheets, https://health.clevelandclinic.org/how-often-should-you-wash-your-bed-sheets/, https://www.everydayhealth.com/healthy-living/how-often-should-you-wash-your-sheets/