Brambory lze připravit na tisíc způsobů. Uvařit je skutečně dobře přitom umí málokdo

Brambory náš národ miluje. Je to zelenina, které sníme během roku velké množství, a není divu. Brambory se dají připravit na mnoho způsobů – jako hranolky, bramborová kaše, dají se z nich udělat také pečené brambory nebo připravit jako příloha k různým omáčkám a masům. Jak je ale uvařit, aby byly dobré a nerozvařily se?

Spousta lidí dělá při jejich vaření chyby

Jako u každého vaření i tady se mohou dělat drobné chyby, které vás ale budou stát chutný pokrm. Proto je potřeba se na ně zaměřit a brambory vařit tak, aby v nich zůstaly cenné látky, které jsou důležité pro lidský organismus. Proč tolik milujeme brambory? Jsou uvařené během několika minut, zároveň to ale není jediný způsob, jak je připravit. Můžete je sníst se slupkou i bez ní, slupky navíc využijete ještě jinak, stejně jako vodu, ve které se brambory vaří.

Doporučený článek:  Mléčné výrobky potřebují specifické podmínky ke skladování

Obsahují spoustu cenných látek, které se nám budou hodit. I když lidé, kteří drží dietu, je ze svého jídelníčku vyřazují, protože obsahují velké množství sacharidů, ve skutečnosti jsou nízkokalorické a můžete si je dopřát. Na 100 g brambor připadá asi 70 kalorií. Mnohem větší problém než brambory jsou omáčky, ke kterým je podáváme.

Zdroj obrázku: Freepik

Brambory jsou plné vitaminů

Brambory kromě vitaminu C obsahují také vitaminy skupiny B, vitamin A, D nebo E. Díky tomu se hravě vyrovnají jiným produktům. Mimo to v nich najdeme také síru, draslík, vápník nebo hořčík. A jak takové brambory tedy uvařit? Bude záležet na tom, jestli použijete nové, nebo staré.

Doporučený článek:  Za netěsnící okno si letos pořádně připlatíme. Jednoduchý test prozradí, jak jsou na tom vaše okna

V prvním případě je nutné dát oloupané brambory do již vroucí vody, aby se dobře uvařily. V případě starých brambor je ale vložte nejdříve do studené a až potom zapněte sporák. Nezapomeňte vodu osolit ještě před bodem varu. Tak budou brambory chutné a dobře uvařené. Měkkost pak můžete ověřit vidličkou – pokud po ní brambora hezky sjede, máte hotovo. Brambory si ale můžete také opéct.

Zdroj: https://food52.com/blog/26773-how-to-cook-potatoes