Mnohdy něco děláme automaticky a ani si nevšimneme, že na věcech máme vychytávky, které nám usnadní život. Jedna z nich je také na papírovém lístku od čajových sáčků.
Čajový sáček
Čajové sáčky se používají od roku 1903, kdy je Thomas Sullivan z New Yorku začal vyvážet do celého světa. Původně se čaj v sáčku rozdával jako vzorek při prodeji určitých druhů čajů. Variantu takto podávaného čaje si lidé rychle oblíbili. A čaj samotný se tak stal nejžádanějším nápojem všech dob. První čajové sáčky byly šity z hedvábí, dnes jsou v oblibě čajové sáčky z papírových vláken.
Čaj jako nápoj
Čaj je blahodárný kulturní nápoj. Příprava je jednoduchá, do horké vody dáme vylouhovat lístky čajovníku a po určité době lístky vyndáme. Někdo si tento nápoj ochutí medem, citronem, cukrem či mlékem. Označení čaj se běžně užívá i pro nálevy, které čajem vůbec nejsou. Máme na mysli odvary z ovoce a bylin, jako je například šípek či maliník, nebo čaj rooibos, který se připravuje z keře nazývaného čajovec kapský.
Pozitivní účinky pití čaje
Pokud jste nemocní, všichni vám doporučí pít čaj. Je to hlavně proto, že sám čaj je blahodárným nápojem pro organismus. Například černý čaj má baktericidní, antioxidační a v neposlední řadě zahřívací účinek. Silný hořký nálev pomáhá dokonce i při otravách a má blahodárný vliv na oběhový systém.
Zářezy na papírku čajového sáčku
Skoro všichni výrobci expresního čaje v sáčcích dělají na kartičkách připevněných na provázku dva malé zářezy naproti sobě. Není to ozdoba, ani žádné speciální označení kvality čaje. Díky těmto zářezům vám nikdy čajový sáček totiž nespadne do konvice či hrnečku tak, že jej budete muset lovit. Pokud totiž dáte louhovat čajový sáček a obmotáte provázek sáčku kolem ucha konvice, díky zářezům tento provázek zajistíte a čajový sáček vám nikdy více do konvice nevklouzne.
Zdroj: https://www.thespruceeats.com/what-is-a-tea-bag-765118