Zavařování zvládne každý. Nejen zásoba okurek se bude hodit do dlouhých zimních večerů

Správná pasterizace okurek zajistí, že si zachovají svou chuť, pevnost a výživovou hodnotu. Takové nakládání není vůbec obtížné. Stačí trouba nebo hrnec a půl hodiny volného času, aby vám okurky vydržely několik měsíců.

Co je pasterizace

Pasterizace není nic jiného než zahřátí potravinářských výrobků, aby se zabránilo růstu patogenních bakterií a plísní, které způsobují kažení. Přerušuje také proces kvašení, což potravinám prodlužuje trvanlivost a umožňuje delší skladování. A to vše se zachováním chuti výrobků a bez použití umělých přísad.

Doporučený článek:  Špinavý dřez je nejlepší pořádně zapatlat olejem. Takový styl uklízení si oblíbí každý

Při pasterizaci zahříváme potraviny na 60–100 stupňů Celsia. Teplotu upravujeme podle produktu, který pasterizujeme. Bohužel se při tomto procesu ztrácejí i některé probiotické vitaminy a bakterie, proto je důležité dodržet správnou dobu pasterizace, aby se zachovalo co nejvíce cenných živin.

Zdroj obrázku: Freepik

Správná pasterizace okurek

Na nakládaných okurkách si můžete pochutnávat po celý podzim a zimu. Pasterizaci lze provádět dvěma způsoby – suchou a mokrou. Suchá pasterizace se provádí v troubě. Tato metoda je o něco složitější. Měli byste věnovat pozornost teplotě a vzít v úvahu typ zařízení, které máte. Stačí vložit sklenice do studené trouby, nastavit teplotu na 120 stupňů a zapnout funkci termoregulace. Po zahřátí trouby nechte sklenice pasterizovat dalších 20 minut. Poté troubu vypněte a mírně pootevřete dvířka, aby sklenice mohly postupně vychladnout.

Doporučený článek:  Voňavé prádlo zajistí čistá pračka a esenciální oleje

Mokrá pasterizace je klasická a oblíbenější metoda domácí pasterizace známá již po staletí. Potřebujete velký hrnec. Pasterizace by měla začít vyložením hrnce čistou utěrkou a uspořádáním sklenic tak, aby se nedotýkaly. Poté je zalijte horkou vodou pod úroveň víček. Vodu přiveďte k varu a okurky pasterizujte dalších 20–25 minut. Poté je opatrně vyjměte z vody a osušte.

Zdroj: https://twiceastasty.com/canning/techniques/