Čerstvé bylinky z obchodu mohou dělat radost mnohem déle. Díky správné aklimatizaci přežijí

Mnoho lidí si rádo pořídí čerstvé bylinky, aby jejich jídla měla bohatou chuť. Je totiž známo, že čerstvé bylinky chutnají mnohem lépe než ty sušené. Jenže všichni možná máme nepříjemnou zkušenost, že kupované bylinky rychle vysychají. Poradíme, co dělat, abyste mohli snadno prodloužit jejich životnost.

Krása, která rychle mizí

Vyplatí se vědět, že kupované bylinky jsou pěstovány ve sklenících, kde jim nechybí slunce, živiny a vláha. Tato situace má však i své stinné stránky. Takové bylinky nejsou adaptovány na jiné podmínky, a proto mají problém s přežitím. Rostliny navíc špatně snášejí transport a v obchodech, než se dostanou na pulty, se skladují v chladírnách, které jim doslova způsobí tepelný šok. Následkem toho rychle slábnou a následně opadávají.

Další šok pak bylinka zažívá, když si ji přineseme domů. Je to mimo jiné změnou místa, světla a vlhkosti. Kvůli těmto faktorům mohou být bylinky extrémně náchylné vůči patogenům. Oslabenou rostlinu snadno napadnou například spory plísní. Je však třeba si uvědomit, že rostlinu přinesenou z obchodu lze zachránit. Díky správné péči u vás doma vydrží mnohem déle než pár dní.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak postupovat?

V první řadě se vyplatí přinesenou rostlinu ostříhat. Vhodná by měla být výška cca 6 cm. Odříznuté stonky můžete rovnou použít k jídlu nebo je usušit a uložit na později. Dále je třeba zaměřit se na půdu. Nakoupené bylinky se vyplatí přesadit z květináčů do větších, doplněných úrodnou půdou. Velikost květináče volte podle druhu kupované bylinky. Do malých květináčů můžete dát majoránku, bazalku nebo tymián, větší květináče bude potřebovat máta, meduňka, rozmarýn nebo estragon.

Rostliny by měly být na světlém místě při poměrně nízké teplotě. Pokud dáváte bylinky na parapet, nezapomeňte vypnout radiátor. V zimě rostliny chraňte před mrazem, tedy neotvírejte na ně okno. Nezapomeňte je pravidelně zalévat a brzy budete moci množit řízky.

Zdroj: https://extension.unh.edu/blog/2018/12/how-can-i-keep-potted-herbs-supermarket-alive-longer