Zelený chřest je vhodným doplňkem jarního jídelníčku

Zelený chřest je pokladnicí vitamínů, ale i rafinovaným doplňkem jídelníčku. Je ale třeba ho připravit správným způsobem. Jak ho uvařit, aby si zachoval své nejcennější vlastnosti? Vše začíná už ve fázi nákupu – nekvalitní zelenina neohromí chutí ani pod rukama nejzkušenějšího kuchaře. Hlavičky chřestu by měly být uzavřené a špičky vlhké. Měl by mít jednotnou barvu a být bez známek poškození.

Neskladujte ho příliš dlouho

Tato zelenina není vhodná pro dlouhé skladování, proto ji ideálně spotřebujte ihned po nákupu. Pokud chřest přeci jen musíte skladovat, zabalte ho do vlhkého hadříku, vložte do lednice a spotřebujte do tří dnů. Před zpracováním chřest omyjte a osušte, poté odřízněte dřevnaté konce. Není nutné ho loupat.

Doporučený článek:  Stereotyp je zabiják vztahů i vášně

K vaření použijte vysoký a úzký hrnec, do kterého nalijete tolik vody, aby hlavičky mírně vyčnívaly nad hladinu. Kuchaři také doporučují přidat do vody špetku soli, lžičku cukru a trochu másla. Mladé a tenké výhonky stačí povařit 5–7 minut, u větších kusů vaření zabere 10 minut. Uvařený chřest by měl být pevný, křupavý a zachovat si svou intenzivní barvu.

Zdroj obrázku: Freepik

Uvařit se dá i v páře

Chřest můžete připravit i v páře, zachová si pak více živin. Pokud nemáte speciální vybavení, vložte ho do cedníku a umístěte nad hrnec s vroucí vodou. Z části zakryjte poklicí. Vaření v páře vám zabere 10–12 minut. O zdravotních účincích chřestu nemůže být pochyb, pozor by si měli dát pouze lidé trpící dnou a syndromem dráždivého tračníku.

Doporučený článek:  Předejděte zbytečnému přejídání. Stačí dodržet několik pravidel

Z nutričního hlediska je nejzdravější právě zelený chřest, ačkoliv na pultech obchodů najdeme i fialové a bílé odrůdy. Chřest je cenným zdrojem rostlinných bílkovin, vlákniny a několika minerálů – draslíku, hořčíku, selenu a vápníku. Dále v něm najdeme kyselinu listovou a vitamín K. Napomáhá ke správné funkci cév, udržení pevných kostí a správné srážlivosti krve. Snižuje riziko cukrovky 2. typu a hladinu špatného cholesterolu.

Zdroj: https://www.loveandlemons.com/how-to-cook-asparagus/