Knedlíky, ať už sladké, nebo slané, jsou pro mnoho lidí opravdovou pochoutkou, která se hodí i na slavnostní tabuli. Jenže jejich příprava je časově dost náročná, což někdy nepřichází v úvahu. Díky tomuto způsobu zamražení můžete mít knedlíky na stole, kdykoliv budete chtít, a budou stejně křehké a vláčné jako ty, které byste připravovali čerstvé.
Blanšírování je klíčem k úspěchu
Někteří kuchaři ze svých zkušeností zjistili, že při zmražení syrových knedlíků je těsto i po uvaření tuhé. Jiní mají zase špatné zkušenosti s mražením vařených knedlíků, které se poté začaly rozpadat. Naštěstí existuje velmi praktický kompromis – blanšírování knedlíků před zmrazením. Tak zůstanou krásně křehké a vláčné.
Připravte si knedlíky a případně i náplň jako obvykle. Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu, přidejte trochu soli a jednu nebo dvě lžíce oleje. Knedlíky vložte do vroucí vody a po půl minutě vyjměte děrovanou naběračkou. Nejlepší je vkládat do vody knedlíky po částech, abyste nepřekročili stanovený čas.
Knedlíky nechte vychladnout
Takto upravené knedlíky dejte na plech vysypaný moukou nebo potřený olejem tak, aby se vzájemně nedotýkaly, jinak by se mohly slepit v jednu velkou hroudu. Počkejte, až vychladnou, pak je dejte na dvě hodiny do mrazáku. Po dvou hodinách už by měly být knedlíky natolik zmrzlé, aby se daly rozdělit do krabiček nebo do sáčků a zamrazit po jednotlivých porcích. Nezapomeňte každý balíček označit datem zamražení a typem náplně, abyste je od sebe rozeznali.
Kladete si otázku, zda se dá ušetřit čas uvařením těsta s předstihem třeba o jeden den? Při nesprávném skladování nebo při nedokonalém těstě se z knedlíků lehce stane tvrdá hmota. Proto se nedoporučuje to zkoušet. Mnohem lepší je připravit si předem náplň, která v lednici vydrží i několik dní. Tak své hosty překvapíte perfektními knedlíky, jejichž přípravou nestrávíte dlouhé hodiny.
Zdroj: https://www.seriouseats.com/how-to-cook-frozen-dumplings-boil-steam-microwave-fry