Díky jednoduchému triku budou brambory vařené už za 10 minut. Stačí do vody přidat tajnou přísadu

Pečeně už příjemně voní bytem a volá po vytažení z trouby, tchyně už je nachystaná s vidličkou v ruce u stolu a brambory stále nejsou hotové? Nemusí jít vždy jen o nedočkavou rodinu, ale také o spěch na odpolední směnu, kdy se snažíte ještě rychle dovařit jídlo a příloha stále není hotová. Řešení je však snadné, stačí přidat při vaření k bramborám jedlou sodu a během 10 minut budou připravené k servírování. Jak vařit brambory, aby byly rychle hotové a mohlo se okamžitě začít hodovat? Inspirujte se radami zkušených kuchařů!

Jak vařit brambory

Na přípravě brambor není nic složitého, stačí je oloupat pomocí škrabky, omýt pod studenou tekoucí vodou, vložit do hrnce, zalít vodou a zapnout plotýnku. Samozřejmě se musí brambory osolit a okořenit, v tuzemsku se nejčastěji přidává celý kmín nebo snítka libečku. Urychlit se může vaření použitím vařící vody z rychlovarné konvice, kterou se brambory zalijí a dají vařit.

Zdroj obrázku: Freepik

Nejen v celku

V mnoha rodinách se připravují brambory celé, tento způsob je vhodnější pro uchování vyššího množství blahodárných látek. Obdobně se nachází vitamíny, minerály a další prospěšné antioxidanty ve slupce, proto je vhodnější brambory jen oškrábat zlehka nožem namísto použití škrabky. Při nakrájení na menší kousky se však dovaří brambory rychleji a budou chutnat úplně stejně, proto při nedostatku času je vhodnější tato metoda přípravy.

Jedlá soda urychlí proces

Dalším způsobem, jak urychlit přípravu vařených brambor, je použití jedlé sody. Známá je svými účinky při pečení nebo při úklidu, ale pomůže i v této chvíli. Brambory se nakrájí na menší kousky, zalijí horkou vodou tak, aby byly ponořené, osolí se, přidá se dle chuti kmín a na závěr lžička jedlé sody. Brambory se vaří pod pokličkou do změknutí, voda se po dovaření slije a příloha se může podávat obvyklým způsobem.

Zdroj: https://www.seriouseats.com/surprising-uses-for-baking-soda