Domácí rajčata a okurky ohrožují zákeřné plísně. Řešení najdeme v každé lednici

Pěstujete doma vlastní rajčata a okurky? Jistě je to hlavně pro jejich výjimečnou chuť, která se nedá srovnat s kupovanou zeleninou. Tyto druhy jsou ale také náchylné na různé choroby a škůdce. Pokud nechcete používat chemii, je tady řešení, a to v podobě droždí a mléka. Jak takovou ochranu rajčat a okurek správně aplikovat? Na to si odpovíme v našem článku.

Proti plísním zcela bez chemie

Opravdu nemusíte chodit do zahradnictví pro chemii. Ideální je zvolit postřik kvasnicemi, což je nejen nezávadné pro naše zdraví, ale také zcela ekologické a šetrné k životnímu prostředí. Kromě toho ušetříte i v peněžence, protože nemusíte kupovat drahou chemii. Výhra po všech stránkách, co říkáte?

Zeleninu nejčastěji napadají houbové choroby, mezi které patří různé plísně. Nejvíce se projevují žlutým zabarvením nebo hnědými skvrnami, stejně jako dochází k deformacím listů rostliny a poté také plodů.

Zdroj obrázku: Freepik

Co budete potřebovat?

Pokud jste se tedy rozhodli bojovat s vaším nepřítelem přírodní cestou, je potřeba se řádně připravit. Abyste si se vším poradili, připravte si pro tyto účely ekologický sprej na zeleninu. K tomu potřebujete:

  • 100 g čerstvého droždí,
  • 0,5 l tučného mléka (3,2%),
  • 10 l vody.

Nejprve smíchejte droždí a mléko a toto vše nalijte do uvedeného množství vody. Pořádně promíchejte a část si odlejte do láhve s rozprašovačem. V tuto chvíli již máte vše připraveno k vlastní aplikaci.

Jak často provádět postřik?

Aplikaci postřiku je potřeba provádět pravidelně, ale stačí jednou týdně. Nikdy nečekejte, až se objeví první příznaky plísní, to už je pozdě, jde především o to působit tímto postřikem preventivně! Pokud chcete, můžete přidat do postřiku lžíci obyčejného šedého mýdla, které zajistí, že postřik vydrží na listech rostliny delší dobu, ale není to nezbytné.

Zdroj: https://www.nparks.gov.sg/nparksbuzz/apr-issue-2021/gardening/homemade-remedies-for-pests-and-diseases-of-edible-plants