Hypertenze je skutečnou pohromou ve společnosti. Nemoc, která, ať to už zní jakkoli, bohužel nebolí. Často se proto dozvídáme o tom, že máme hypertenzi, příliš pozdě. Jako vždy je nejlepší metodou prevence.
Co je to hypertenze
O hypertenzi hovoříme tehdy, když systolický nebo diastolický tlak přesahuje normy. Existuje mnoho faktorů, které podporují rozvoj hypertenze. Mezi nejdůležitější určité patří nadváha a obezita, nedostatek fyzické aktivity nebo aktivity, která je přizpůsobena věku a zdravotnímu stavu, kouření a špatné stravovací návyky.
Inteligentní a vyvážená strava je klíčem ke zdraví v každém aspektu. Podlehnout rozmarům, chutím a opakovat nutriční chyby je jednoduchý způsob, jak vyvinout hypertenzi. Mezi nejškodlivější produkty pro práci srdce a ty, které mají vliv na zvyšující se tlak, patří nasycené tuky a vysoce zpracované výroby, které jsou plné chemických potravinářských přísad a soli a jejichž nadměrná konzumace je faktorem číslo jedna mezi všemi, které podporují hypertenzi.
Klíčem je vláknina
Obvykle mluvíme o vláknině v kontextu trávicích procesů a střevní dysfunkce. Mezitím tato balastová látka hraje klíčovou roli v průběhu mnoha životně důležitých funkcí. Vláknina také určuje práci srdce a ovlivňuje hladinu krevního tlaku. Vědci se shodují v tom, že strava, ve které jsou dávky vlákniny přiměřené věku a zdravotnímu stavu, je výchozím bodem pro prevenci hypertenze a základní věcí ve snaze kompenzovat její příliš vysoké hodnoty.
Nezapomeňte do svého jídelníčku zařadit co nejvíce lokální zeleniny a ovoce. Pro srdce a normalizaci tlaku sáhněte po rajčatech bohatých na draslík, mrkvi, řepě, špenátu, brokolici, bramborách a sezónním ovoci, jako jsou jahody a třešně. Velké dávky draslíku obsahuje také sušené ovoce, ale během sezóny dejte určitě přednost tomu čerstvému.
Zdroj: https://www.nhs.uk/conditions/high-blood-pressure-hypertension/prevention/